Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí pochválil Asadův režim

– Nusa Dua • Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že rychlé zahájení likvidace syrských chemických zbraní je „dobrým začátkem”, za který režim v Damašku zaslouží ocenění. Stejně tak se se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem shodl, že by měla být co nejrychleji uspořádána mezinárodní konference o Sýrii, která by se mohla konat ve druhém týdnu v listopadu.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

John Kerry

Článek

Odborníci na bojové otravné látky z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) začali v neděli v Sýrii likvidovat zařízení na jejich výrobu. Devatenáctičlenná skupina expertů je v Sýrii od minulého úterka.

„Celý proces začal v rekordním čase. Jsme vděčni Rusku za spolupráci, ale samozřejmě také Sýrii za její souhlas,” řekl Kerry na společné tiskové konferenci s Lavrovem po schůzce na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) na indonéském ostrově Bali. „Myslím, že je mimořádně významné, že včera, týden od toho, co byla schválena rezoluce (RB OSN), začaly být likvidovány některé chemické zbraně,” dodal.

„Myslím, že je za to třeba ocenit i režim v Damašku. Je to dobrý začátek, který vítáme,” prohlásil Kerry.

Ruský ministr zahraničí Lavrov uvedl, že Moskva udělá všechno pro to, aby syrský režim Bašára Asada splnil rezoluci Rady bezpečnosti OSN o likvidaci syrských chemických zbraní. Tato rezoluce byla před týdnem schválena po chemickém útoku na předměstí Damašku 21. srpna. Odvrátila také vojenské údery, kterými po tomto útoku hrozila americká vláda za podpory Francie a Británie.

Kerry také prohlásil, že se s Lavrovem shodli, že by dlouho odkládaná mezinárodní konference o občanské válce v Sýrii měla být co nejdříve. Podle něj by mohla být někdy ve druhém listopadovém týdnu.

OPCW uvedla v neděli, že v dalších dnech bude likvidace pokračovat. „První den likvidace a demontáže hlavic raket a leteckých bomb i mobilních a statických zařízení na míchání (látek vytvářejících otravné plyny) a plnění (munice) je za námi. Pokračovat budeme zítra (v pondělí) a v následujících dnech.” [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám