Hlavní obsah

Příště udeříme zbraněmi, jaké jste ještě neviděli, hrozí Teherán Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpověď na případnou izraelskou akci proti Íránu bude „rychlejší a silnější“, varoval náměstek ministra zahraničí islámské republiky Alí Bagheri Kani. Zatímco si Izrael rozmýšlí, jak zareaguje na víkendový íránský masivní útok drony a raketami, zástupci Teheránu se ho od odvety snaží odradit a hrozí židovskému státu ještě tvrdší odpovědí.

Foto: Alon Ben Mordechai, Reuters

Íránská balistická raketa na břehu Mrtvého moře.

Článek

Kani hrozil na serveru DefaPress, že odpověď na příští útok Izraele by mohla přijít během „několika sekund“. Úder ze sobotního večera, který Izrael úspěšně odrazil protivzdušnou obranou, následoval po několika dnech varování, že k němu dojde.

„Jestli je sionistický režim dost racionální, nebude opakovat takové chyby, protože Irán mu dá tvrdší, rychlejší a mnohem naléhavější ránu,“ řekl Kani agentuře IRNA v reakci na úterní vyjádření izraelského náčelníka štábu Herciho Haleviho, že tak velký útok nelze nechat bez reakce.

Íránský prezident Ebramim Raísí v několika telefonátech zahraničním vůdcům, mezi nimiž byli i lídři Ruska či Kataru, zdůraznil, že pokud Izrael zopakuje útok na Írán, mohla by být odpověď „ostřejší, širší a bolestnější“. Uvedla to libanonská, Íránem podporovaná televize Al-Majadín. Poprvé se takto vyjádřil už 14. dubna. Týž den vysoký představitel Íránských revolučních gard mluvil o dvojnásobně silném útoku.

Za útok na Izrael uvalí USA na Írán nové sankce

Svět

Mluvčí íránského parlamentního zahraničního a bezpečnostního výboru prohlásil, že Írán „je připraven použít zbraně, které nebyly užity dříve“. Neuvedl však, o jaké zbraně by mělo jít.

Írán víkendovým útokem, při kterém vystřelil na Izrael stovky dronů a raket, reagoval na předchozí úder na svůj konzulát v Damašku. Při němž bylo zabito několik vysokých představitelů íránských revolučních gard včetně jednoho generála. I když se Izrael k útoku nepřiznal, připisuje se mu.

Izrael chce zatáhnout Západ do války, tvrdí íránský pověřenec

Podobně se vyjádřil pro list The Guardian íránský chargé d’affaires v Londýně Sejed Mahdi Hoseini Matin: „Odpověď na příští chybu sionistického režimu nezabere dvanáct dní. Rozhodne se hned, jakmile ji nepřátelský režim spáchá. Bude to okamžité, bez varování. Bude to silnější a mnohem vážnější.“ Vyloučil však, že by Írán zaútočil na civilní čtvrtě. Popřel, že by víkendový íránský útok byl chybou, která odvrátila pozornost od bojů v Pásmu Gazy k širšímu blízkovýchodnímu konfliktu.

Podle něj se Izrael snaží zatáhnout Západ do války na Blízkém východě. Uvedl, že Západ už stejně ztratil v této oblasti věrohodnost, což povede k tomu, že USA region opustí a regionální mocnosti samy nastolí mír. „Je to dobrá příležitost pro západní země, aby demonstrovaly, že jsou racionálními hráči a nejsou chyceny do Netanjahuovy pasti s jeho cílem zůstat u moci tak dlouho, jak to jde. Írán zvažuje své akce velmi obezřetně a chápe, že je to past, ale ne pro Írán, ale pro západní země, které jsou zatahovány sionistickým státem do totální války na Blízkém východě. Brzo nebude celý svět schopen kontrolovat dopady,“ řekl pověřenec.

Alternující izraelský premiér Benny Ganc řekl podle listu The Times of Israel, že Izrael musí uplatnit strategickou moudrost a nereagovat ve spěchu. Odvetu si však odpustit nemůže.

Inspektory MAAE v Íránu raději nepustili do práce. Bojí se izraelské odvety

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám