Hlavní obsah

Inspektory MAAE v Íránu raději nepustili do práce. Bojí se izraelské odvety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspektoři MAAE v Íránu zůstali v pondělí doma ve strachu z izraelské odvety. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi (MAAE) dal najevo obavy, že by Izrael mohl odpovědět na raketový útok z Íránu úderem na íránská jaderná zařízení. Američtí představitelé jsou přesvědčeni, že odpověď Izraele bude uměřená a jejím cílem nebude území Íránu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelská F-35

Článek

Írán z „bezpečnostních důvodů“ uzavřel v neděli svá jaderná zařízení, uvedl v pondělí Grossi. I když byla během dne znovu otevřena, inspektory MAAE do zařízení nevyslal. Bude je držet stranou, dokud neuvidí, že „situace je úplně klidná“, citoval jej list The Times of Israel.

V New Yorku v pondělí uvedl, že by se kontroly měly obnovit už v úterý. „Nemá to odpad na naši inspekční činnost,“ zdůraznil.

Na otázku ohledně případného útoku Izraele na íránská jaderná zařízení Grossi odpověděl: „Vždy jsme se obávali této možnosti.“ Vyzval všechny ke zdrženlivosti.

Izrael se v minulosti opakovaně zaměřoval na íránská jaderná zařízení z obavy, že by Teherán mohl získat jadernou bombu. Na zařízení podnikal kybernetické útoky a likvidoval íránské jaderné experty.

Izrael už v minulosti útočil ze stejných důvodů na budovaná jaderná zařízení v Iráku (Osirak) a v Sýrii.

Izraelská odpověď bude, ale omezená

Američtí představitelé jsou po rozhovorech s izraelskými kolegy přesvědčeni, že odpověď židovského státu na nedělní íránský útok bude omezená. Stanici NBC to řekli čtyři američtí zástupci. Tři jsou přesvědčeni, že úderům budou čelit dodávky zbraní z Íránu jeho spojencům v oblasti nebo zbraňové sklady. Možností je i další útok v Sýrii, se kterou je Izrael stále ve válečném stavu.

Izrael ubezpečil arabské země, s nimiž má dobré vztahy, že jeho odpověď na íránský útok je neohrozí. Podle veřejnoprávní stanice Kan informoval Izrael Egypt, Jordánsko a státy v Perském zálivu, že pokud přijde odpověď, tak se jich týkat nebude, aby je Teherán nehnal k odpovědnosti

Izraelský kabinet se ale podle nezdrojované zprávy izraelského Kanálu 12 rozhodl odpovědět „jasně a silně“. Důvodem je, že Izrael „nedovolí, aby útok takového rozsahu proběhl bez reakce“. Izraeli vadí především nasazení balistických raket.

Náčelník izraelského štábu Herci Halevi při návštěvě lehce poškozené letecké základny Nevatim řekl, že tak velký vzdušný útok nemůže zůstat bez odpovědi.

Útok Írán zpackal po všech stránkách, řekl analytik

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám