Hlavní obsah

Příslušníci IS během bitvy o Mosul povraždili přes 700 civilistů, uvedl komisař OSN

Bagdád

Nejméně 741 civilistů se stalo během bitvy o druhé největší irácké město Mosul oběťmi „vražd ve stylu poprav“, provedených příslušníky samozvaného Islámského státu. Podle serveru BBC to oznámil komisař pro lidská práva OSN Zaíd bin Ra’ad Husajn.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Obrněné vozidlo iráckých speciálních sil v troskách Mosulu.

Článek

Islámský stát podle Husajna už počátkem listopadu 2016 prostřednictvím tlampačů upozorňoval obyvatele Mosulu, že jakmile se ocitnou v místech dobytých postupující armádou, budou považováni za „legitimní cíl“, protože se vojákům nepostavili na odpor.

Varování se naplnila a IS běžně po civilistech pálil a vystavoval je nastraženým náložím. „Tisíce civilistů byly vystaveny šokujícím porušením lidských práv a jasnému porušení mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl Husajn.

„Ti, kdo jsou za tyto odporné zločiny odpovědní, se musí zodpovídat,“ prohlásil komisař. Sunnitští extremisté podle něj civilisty také unášeli, používali jako lidské štíty, úmyslně odstřelovali jejich domy a pálili po těch, kdo chtěli z bojové zóny utéci.

Komisař současně poukázal na válečné zločiny páchané iráckými vládními silami a vyzval k jejich vyšetření. OSN uvedla, že v důsledku akcí armády i letecké mezinárodní koalice vedené USA přišlo za vrcholících bojů o Mosul mezi loňským listopadem a letošním červencem o život nejméně 461 lidí.

Reklama

Související články

Mosul: Krutá cena černobílého pohledu

Během loňské tříměsíční bitvy o syrské Aleppo zahynuly podle různých údajů téměř dva tisíce civilistů. Během devítiměsíčního dobývání iráckého Mosulu byly...

Výběr článků

Načítám