Hlavní obsah

Islamisté mi udělali ze syna válečníka, kluk se přitom bál i tmy, líčí otec z Mosulu

– Mosul

Uchránit děti před propagandou džihádistů, pokud jsou nablízku uhrančiví fanatici Islámského státu, je takřka nemožné. Svědčí o tom příběh teprve čtrnáctiletého Abdulrahmana z iráckého Mosulu. Ten se ještě před několika měsíci bál tmy, přesto se nechal při návštěvách místní mešity zmanipulovat natolik, aby pozvedl zbraň a bojoval po boku teroristů.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od začátku jsem radil synovi, aby neposlouchal militanty Islámského státu, kteří dělali všechno pro to, aby dětem vymyli mozky,“ vzpomínal po osvobození Mosulu otec Abdulrahmana podle kurdského zpravodajského serveru Rudaw.

Vyprávění, přednášky a výklady koránu v blízké mešitě ale byly pro malého chlapce příliš lákavé. Chodil tam často a otec to na něm brzy poznal. „Všiml jsem si, že se úplně změnil. Mluvil se mnou způsobem, který jsem nikdy před tím neslyšel,“ popsal dále otec, jenž se představil jen jako Fathi.

Děti poslané na smrt 

Chlapec zmizel na konci ledna letošního roku. Fathimu se podařilo zjistit, že spolu s deseti dalšími dětmi odešel na velitelství Islámského státu a odtamtud byl poslán na frontu. Fathi dokonce dostal spolu s dalšími rodiči seznam dětí, které Islámský stát vyslal bojovat.

„Na seznamu milic bylo 73 dětí. Všechny narozené v letech 2001 až 2003. Když jsem viděl jejich věk, pomyslel jsem si, zda pomocí nich chce opravdu Islámský stát bránit chalífát,“ dodal Fathi.

Bál se i na záchod

Fathiho syn prý nikdy před tím neměl v rukou zbraň a rozhodně nebyl žádným bojovníkem. „Když šel na záchod, bral si s sebou mladšího bratra, protože se bál tmy,“ uzavřel své vyprávění muž, kterému jako poslední vzpomínka na syna zbylo několik fotek v mobilu. Islamisté mu řekli jen to, že je nezvěstný a naposledy byl viděn v západní části Mosulu. Veškerou naději už prý ztratil.

Islámský stát používá k vymývání mozků mimo jiné propracovaná videa. Chlapcům byly ukazovány záběry z elitních výcviků mládeže, kterou džihádisté nazývali Lvíčata chalífátu. Mnozí z těch, kteří se k této mládežnické organizaci přidali, padli v boji nebo byli zneužiti jako živé štíty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám