Hlavní obsah

Povstalci v Aleppu používají bojový plyn, tvrdí Rusko

– Moskva • Aktualizováno

Ruští vojenští experti našli na jihozápadním předměstí syrského Aleppa nevybuchlou munici se zbytky bojových látek chlóru a bílého fosforu. Oznámil to mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, podle něhož opoziční bojovníci bojovým plynem pravidelně útočí i na civilisty.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Západ slunce v Aleppu, jehož východní části stále ovládají povstalci.

Článek

„Příslušníci ze střediska jednotek pro radiologickou, chemickou a biologickou obranu během průzkumu našli důkazy o používání chemických zbraní teroristy proti civilnímu obyvatelstvu a syrským armádním příslušníkům,“ citovala v pátek Konašenkova agentura RT.

„Po provedení rychlého rozboru v mobilní laboratoři bylo určeno, že toxické látky v dělostřelecké munici byly s vysokou pravděpodobností chlór a bílý fosfor,“ doplnil mluvčí.

Opoziční Syrská národní rada (SNC) popírá, že by povstalci chemické zbraně používali. Střely, které byly vypáleny, jsou podle ní stejné jako ty, které používají vládní síly a milice bojující po jejich boku. Syrská národní rada v této souvislosti vyzvala OSN, aby začala celý případ vyšetřovat.

Rusko podle Konašenkova zase požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby na místo poslala své experty. Odborníkům budou předány i vzorky, které v oblasti posbírali Rusové.

Jihozápadní předměstí Aleppa, označované jako 1070 podle počtu tam postavených bytů,  dobyla nedávno syrská armáda. Přestřelky v místě ale pokračují. Ruská agentura uvedla, že lidé přepravovaní se zraněními do nemocnice mají také potíže s dýcháním, dusí se, kašlou a mají rozostřené vidění.

Z používání chemických zbraní jsou obviňovány obě strany v konfliktu, který zuří šestým rokem.

Letadlová loď se zapojí do útoků v Aleppu

Syrské vládní síly se s podporou ruského letectva stále snaží o dobytí významného střediska Aleppa, jehož východní části drží rebelové. Rusko v oblasti opakovaně v uplynulých týdnech vyhlašuje humanitární přestávky v útocích, kterých podle agentury AP bylo využito k přesunu sil a novému zmapování nepřátelských pozic.

Agentura Interfax napsala, že nad Sýrií už několik dní létají letadla z letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která nedávno dorazila do Středozemního moře. Ruská agentura tvrdí, že se loď, která se původně jmenovala po sovětském vůdci Leonid Brežněv a v námořnictvu slouží 25 let, útoku na Aleppo také zúčastní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám