Hlavní obsah

Biden: Existuje reálná šance na prodloužení příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Podle prezidenta USA Joea Bidena je „reálná šance“ na to, že dohodnuté čtyřdenní příměří mezi Hamásem a Izraelem bude prodlouženo. Spojené státy podle něj nepoleví v úsilí, dokud nebudou propuštěna všechna rukojmí.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Je to jenom začátek, zatím to ale pokračuje dobře.“ Těmito slovy zhodnotil šéf Bílého domu dosavadní průběh příměří, které mezi Hamásem a Izraelem začalo platit v pátek ráno. Během dne pak bylo v rámci dohody o klidu zbraní propuštěno 13 izraelských rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy, 39 palestinských vězňů držených v izraelských káznicích a nad rámec původního ujednání ještě deset Thajců a jeden Filipínec.

Propuštění rukojmíVideo: Reuters

Na tiskové konferenci ve Washingtonu prezident Biden řekl, že věří v prodloužení příměří. „Nepolevíme v úsilí, dokud všechna rukojmí nebudou na svobodě,“ vyjádřil odhodlání Biden s tím, že věří v brzké propuštění i rukojmí s americkým pasem.

Prezident ujistil, že USA budou i nadále plně podporovat Izrael. Zničení Hamásu je podle Bidena „legitimním cílem“, nicméně vyzval, aby se židovský stát v případě pokračování války snažil o minimalizaci civilních obětí.

Propuštěná rukojmí jsou zpátky v Izraeli, mezi nimi i čtyři děti

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám