Hlavní obsah

Propuštěná rukojmí jsou zpátky v Izraeli, mezi nimi i čtyři děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Gaza
Aktualizováno

V první vlně bylo propuštěno třináct izraelských rukojmí, z nichž dvanáct pochází z napadeného kibucu Nir Oz. Sanitky Červeného kříže je převezly z Pásma Gazy přes hraniční přechod Rafáh do Egypta, odkud se dostala do Izraele. Nad rámec dohod Hamás propustil také deset Thajců a jednoho Filipínce, v pátek navečer opustilo izraelskou věznici Ofer i 39 palestinských vězňů.

Propuštění 13 izraelských rukojmí z Pásma GazyVideo: Reuters

 
Článek

Dveře do nebe. Tak izraelská armáda nazývá operaci, jejímž základem je propuštění prvních třinácti z celkem asi 240 rukojmí, která teroristé z Hamásu během napadení Izraele 7. října odvlekli do Pásma Gazy.

Krátce po 16:00 (15:00 SEČ) si rukojmí v lokalitě Chán Júnis převzali zástupci Červeného kříže a zamířili s nimi k hraničnímu přechodu Rafáh z Pásma Gazy do Egypta. Z egyptského území byla rukojmí transportována do Izraele.

Mezi propuštěnými rukojmími je Adine Mošeová, kterou zachytily kamery fotoreportérů v době únosu. Na svobodu se podle izraelských médií dostala také Hanna Katzirová, o níž skupina Palestinský islámský džihád před několika dny tvrdila, že v zajetí zemřela. Další z rukojmí je Jaffa Adarová, s jejíž rodinou se setkal český ministr zahraničí Jan Lipavský během návštěvy Izraele.

Zástupce izraelského ministerstva zdravotnictví řekl, že všechna rukojmí jsou v dobrém zdravotním stavu.

Foto: AP

Teroristé za přítomnosti fotografů unášejí Adine Mošeovou (7. října)

Mezi dalšími propuštěnými mají dle izraelských médií být Margalit Mosesová, Danielle Aloniová a její dcera Emilia, dále Doron Ašerová a její dcery Raz a Aviv, Keren Munderová a její syn Ohad, Ruti Munderová a Hannah Perryová.

Čtyři z rukojmí jsou podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové také držiteli německého pasu.

Záznam: Propuštění rukojmí a propuštění vězňůVideo: Reuters

Rukojmí byla po převozu do Egypta letecky přepravena na vojenskou základnu Chacerim na jihu Izraele, kde následovala další zdravotní prohlídka. „Pořádně jsme se připravili,“ řekl zástupce armády listu The Times of Israel s tím, že pro rukojmí nachystali mj. telefony, aby se propuštění lidé mohli spojit se svými blízkými. A také hračky, neboť mezi rukojmími jsou i malé děti.

Kolem deváté hodiny večerní (20:00 SEČ) byla první rukojmí převezena do nemocnice poblíž Tel Avivu, kde se shledala se svými příbuznými.

Nad rámec první skupiny izraelských rukojmí Hamás v pátek odpoledne propustil také 10 osob thajské národnosti a jednoho Filipínce. Ti se rovněž přes hraniční přechod Rafáh dostali na izraelské území. Původní informace se zmiňovaly o dvanácti Thajcích.

Foto: Itai Ron, Reuters

Lidé v Tel Avivu čekají na zprávy o propouštěných rukojmích

Navečer vyjela z izraelské věznice Ofer, umístěné na okupovaném Západním břehu Jordánu, vozidla Červeného kříže s 39 palestinskými vězni. V prostoru u věznice na ně podle katarské televize al-Džazíra čekaly vyšší stovky příbuzných a přátel. Reportér al-Džazíry hlásil, že se izraelská armáda pokusila dav rozptýlit pomocí slzného plynu. Samotný odjezd nicméně proběhl bez incidentů.

Čtyřdenní klid zbraní, jehož součástí je i propuštění části izraelských rukojmí a palestinských vězňů, byl finálně dohodnut mezi Hamásem a Izraelem ve středu. Hlavním zprostředkovatelem byl Katar. Obě znepřátelené strany příměří zatím dodržují.

Reklama

Výběr článků

Načítám