Hlavní obsah

Poblíž poutníků v Iráku vybuchl náklaďák s trhavinou, 73 mrtvých

– Bagdád • Aktualizováno

Výbuch bomby nastražené v nákladním autě na čerpací stanici v Iráku zabil ve čtvrtek 73 lidí, oznámily v pátek irácké úřady definitivní bilance Televize SkyNews uváděla až sto obětí. Dalších 60 osob bylo zraněno. Auto explodovalo v době, kdy u benzínky parkovaly autobusy s šíitskými poutníky. Agentura Reuters doplnila, že se k útoku přihlásil Islámský stát.

Článek

Podle policistů zaútočil sebevražedný atentátník na benzínové pumpě ve vesnici Šúmalí asi 100 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Odpálil se v zaparkovaném nákladním autě plném výbušnin. Autobusy poutníků, které tam stály, začaly okamžitě hořet.

„V době výbuchu u benzínové stanice parkovalo asi sedm autobusů s poutníky,” citovala televize SkyNews místního policejního šéfa.

Islámský stát, který se k útoku přihlásil prostřednictvím agentury Amak, uvedl, že atentátník zabil dvě stě lidí.

Většina šíitských poutníků byla z Íránu. Mezi 73 mrtvými bylo 40 Íránců.  Vraceli se z irácké Karbaly z oslav konce svátku ašúra, který připomíná mučednickou smrt Mohamedova vnuka imáma Husajna v bitvě u Karbaly.

Nepomohlo ani, že k ochraně Karbaly bylo nasazeno 25 tisíc policistů a vojáků. Část jich byla stažena z fronty. Karbalu letos navštívilo 20 miliónů poutníků.

Íránský prezident Hasan Rúhání v pátek požádal Irák, aby rázněji zakročil proti pachatelům atentátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám