Hlavní obsah

Po útoku raketami a drony Emiráty zaútočily na odpalovací zařízení Húsíú

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Zařízení k odpalování balistických raket v Jemenu bylo v pondělí zničeno letouny arabské koalice, uvedlo ministerstvo obrany Spojených arabských emirátů (SAE), které je součástí koalice vedené Saúdskou Arábií. Nálet byl odpovědí na útok raket a dronů ze strany šíitských Húsíú, kteří ovládají část Jemenu. Nálety byly podniknuty v době návštěvy izraelského prezidenta v Dubaji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spojené arabské emiráty zaútočily na odpalovací zařízení HúsíúVideo: Reuters

 
Článek

Emiráty se staly během dvou týdnů už potřetí terčem vzdušného útoku Húsíů. Jejich vojenský mluvčí řekl, že byly odpáleny rakety Zolfaghar na Abú Zabí a že také byly vyslány ozbrojené drony na Dubaj. Vyzval zároveň obyvatele, aby se drželi dál „od klíčových velitelství a zařízení“ ve Spojených arabských emirátech.

Vysoký představitel SAE Anvar Gargaš třetí podobný útok v řadě označil za zbytečnou provokaci: „Ti, kdo testují Spojené arabské emiráty, dělají chybu.”

Abú Zabí se stalo terčem dalšího raketového útoku

Blízký a Střední východ

Ministerstvo obrany dodalo, že raketa byla sestřelena 20 minut po půlnoci a její trosky dopadly do neobývané oblasti.

Útok v době návštěvy izraelského prezidenta 

Útok byl podniknut v době historicky vůbec první návštěvy izraelského prezidenta Jicchaka Hercoga ve Spojených arabských emirátech. Podle listu Times of Israel byl Herzog o útoku informován, ale program návštěvy se nezměnil.

„Nebylo tu a není tu žádné nebezpečí pro prezidenta a jeho doprovod,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Foto: Government Press Office, Reuters

Izraelský prezident Jicchak Herzog s manželkou při návštěvě Abú Zabí.

Sbližování Izraele se sunnitskými monarchiemi v Perském zálivu je trnem v oku Teheránu, který vede na území Jemenu válku se Saúdskou Arábií.

Otazníky kolem raket

Raketové útoky na SAE jsou velkým překvapením, protože se nepředpokládalo, že by Húsiové měli rakety s dlouhým doletem. Spekulovalo se kvůli tomu, že může jít o střely vypálené z Íránu, to ale zatím nikdo nepotvrdil.

Íránské revoluční gardy testují útokem v Abú Zabí, kam až mohou zajít

Blízký a Střední východ

Zmiňovaná střela Zolfaghar, která je poháněna tuhými pohonnými hmotami a kterou lze vystřelovat z mobilních zařízení, má odhadovaný dolet cca 700 km. V roce 2019 sice Írán ukázal vylepšenou verzi Dezful, ale ta má mít dolet jen 1000 km. Al-Džauf, odkud byla střela vypálena a který se stal terčem odvetného náletu, se nachází 1350 km od Abú Zabí.

Reklama

Výběr článků

Načítám