Hlavní obsah

Po pirátském únosu lodi zvažují Američané zásah proti jemenským Húsíům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plány Saúdské Arábie dosáhnout mírové dohody v Jemenu ohrožuje zapojení jemenských šíitských Húsíů do útoků na Izrael a únos nákladní lodě Galaxy Leader. Washington i Londýn zvažují, že po těchto útocích vrátí Húsie na seznam teroristických organizací. Z vyjádření amerického bezpečnostního poradce plyne, že USA zvažují i další opatření proti Húsíům.

Jemenští povstalci vysadili komando na nákladní loď v Rudém moři a zadrželi jiVideo: Reuters

 
Článek

„Ve světle nedávných útoků Húsíů na civilisty a pirátského únosu lodi jsme začali přehodnocovat jejich zařazení na seznam teroristických organizací a se spojenci a partnery zvažovat i jiná řešení,“ citoval list úterní vyjádření mluvčího americké národní bezpečnostní rady Johna Kirbyho.

USA Húsie vyškrtly ze seznamu teroristických organizací v roce 2021, aby se usnadnila jednání o ukončení války v Jemenu.

USA mohou podle listu The Guardian také přistoupit k aktivaci Kombinovaných námořních sil, které by doprovázely obchodní lodě na jejich plavbách nebezpečným územím. List bez uvedení zdroje uvádí i možnost útoku na základny Húsíů u jemenského hlavního města Saná, pokud nepropustí unesenou loď s posádkou.

Húsíové po únosu lodi pohrozili dalšími útoky proti Izraeli

Blízký a Střední východ

Komando vysazené z vrtulníku

Na nákladní lodi Galaxy Leader, jejíž vlastník je ovládán izraelským miliardářem Abrahamem Ungarem, bylo v neděli vysazené komando bojovníků Húsiů z vrtulníku Mi-8. To ovládlo loď s pětadvacetičlennou posádkou provozovanou japonskou společnosti.

„Izraelské lodě jsou pro nás legitimní cíle, ať jsou kdekoli,“ řekl po únosu generál Húsíú Alí Muški podle Al-Džazíry.

Foto: ČTK/AP

Vrtulník Húsíů nad unesenou lodí Galaxy Leader, na jejíž palubě je už vysazené komando Húsíů

Po únosu lodi Húsíové upozornili, že zasáhnou i proti lodím, které budou Izraelci vlastněné lodě u Hormuzského průlivu chránit. V pondělí velitel pobřežních sil Húsíů Muhammad Kádir varoval „před jakýmkoli zahraničním vměšováním do teritoriálních vod Jemenu“. Podle něj by každý podobný krok vyvolal adekvátní reakci.

Húsíové však necílí jen na Izrael, iránskou střelou ze systému protivzdušné obrany Chordad 3 sestřelili už 8. listopadu americký dron.

Vzdušné útoky Húsíů na Izrael pokračují

Húsiové, kteří se považují za součást osy odporu, tedy organizací navázaných na Írán, vypálili několik raket a dronů směrem na Izrael už 19. října poté, co v odvetě za teroristický útok Hamásu začal bombardovat Pásmo Gazy. Tři vypálené střely s plochou dráhou letu sestřelil 19. října americký torpédoborec, další pak Izrael.

Trosky střel vypálených jemenskými šíity zasáhly na konci října i egyptská letoviska Taba a Nuvajba.

Ze zasažené Taby se evakuuje 500 českých turistů

Blízký a Střední východ

Húsíové přitom v útocích dále pokračují. Ve čtvrtek americký torpédoborec v Rudém moři sestřelil několik dronů vypálených z Húsíi držené části Jemenu „Drony byly sestřeleny, když americká válečná loď hlídkovala v Rudém moři. Loď ani posádka neutrpěly žádné zranění,“ uvedlo podle agentury Reuters Centrální velitelství, pod které spadá oblast Blízkého východu.

Je možné, že i sebevražedné drony vypálené ve čtvrtek měly za cíl Izrael.

Foto: Houthi Military Media, Reuters

Bojovník Húsíů na palubě unesené lodi Galaxy Leader

Ohrožená jednání o míru v Jemenu

Rijád by rád oddělil jednání o míru v Jemenu, kde se vojensky angažuje na straně legálně zvolené sunnitské vlády bojující s Húsíi, od jejich zapojení do útoků na Izrael. Pokud by však Washington a Londýn označily Húsíe za teroristickou organizaci, ohrozilo by to dohodu

V Jemenu se rozhořela občanská válka v roce 2014, která už má čtvrt milionu obětí. Když se vzbouření šíitští Húsíové po dobytí hlavního města Saná přiblížili k přístavu Aden a prezident musel uprchnout, Saúdská Arábie se 21. března 2015 zapojila do konfliktu na straně vlády. Húsíe podporované Íránem se jí však navzdory technologické převaze porazit nepodařilo a ráda by se z konfliktu vyvázala. Napomoci tomu mělo obnovení diplomatických styků s Teheránem a saúdsko-íránská jednání.

Minulý týden si Saúdové pozvali představitele sunnitské mezinárodně uznávané vlády v Jemenu k rozhovorům o plánu na postupné stažení zahraničních sil včetně těch saúdskoarabských, k němuž by mělo dojít během šesti měsíců. Součástí dohody má také být velký transfer prostředků z jihu Jemenu, bohatého na ropu, na chudý sever ovládaný Húsíi a Rijád by měl poskytnout peníze na výplatu jemenských vládních úředníků.

Kritici plánu varují, že posílí Húsíe, ale pro Saúdy je prioritou ukončit konflikt, ve kterém se Húsíům podařilo zasáhnout i saúdská ropná zařízení a civilní letiště.

Húsíové po únosu lodi pohrozili dalšími útoky proti Izraeli

Blízký a Střední východ

Jemenští povstalci zadrželi loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám