Hlavní obsah

Plán izraelské ofenzivy v Rafáhu vzbuzuje po světě obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plánovanému izraelskému úderu na město Rafáh v jižním cípu Pásma Gazy, kam uprchlo přes milion Palestinců z Izraelci bombardovaného území, se zvedá celosvětový odpor. Například britský ministr zahraničí David Cameron uvedl, že prioritou by mělo být okamžité přerušení bojů, píše americký list Washington Post.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Jsem hluboce znepokojen vyhlídkami na vojenskou ofenzivu v Rafáhu,“ uvedl Cameron v sobotu na sociální síti. Podle něj by měl nejprve nastat klid zbraní, aby se mohla „dostat pomoc dovnitř a rukojmí ven“, než započnou jednání o trvalém příměří.

Josep Borrell, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, skotský premiér Humza Yousaf či německé ministerstvo zahraničí varovali, že plánovaná izraelská ofenziva v Rafáhu by byla katastrofická pro lidi, kteří ve městě hledali bezpečí a nemají kam jinam jít.

Netanjahu nařídil připravit před útokem evakuační plán pro Rafáh

Blízký a Střední východ

Netanjahu: Neříkejte nám, že máme prohrát

V rozhovoru s americkou televizí ABC, který bude vysílán v neděli, izraelský premiér Benjamin Netanjahu zopakoval plán Izraele na ofenzivu. „Uděláme to. Dostaneme zbývající teroristické prapory Hamásu v Rafáhu, který je jejich poslední baštou,“ prohlásil Netanjahu s tím, že Izrael vypracoval „detailní plán“ na přesunutí civilního obyvatelstva.

„Ti, kteří nám říkají, abychom za žádných okolností nevstupovali do Rafáhu, nám vlastně říkají, abychom prohráli válku a Hamás tam nechali,“ kritizoval výzvy ze zahraničí Netanjahu.

Netanjahuova kancelář v pátek oznámila, že izraelská armáda plánuje zničení hamáských jednotek ve městě a přesunutí civilního obyvatelstva z města. Úřad amerického prezidenta Joea Bidena na to uvedl, že je za stávajících okolností proti jakékoliv izraelské operaci v Rafáhu. Sám Biden se ve čtvrtek nechal slyšet, že izraelská vojenská kampaň v Gaze je „přes čáru“, což byla dosud jeho nejostřejší výtka.

Abbás: Jde jim o vyhnání Palestinců z jejich země

Podle palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse jde Netanjahuovi především o to, vyhnat Palestince z jejich území. „Tyto (izraelské) kroky ohrožují bezpečnost a mír v oblasti i na celém světě. Překračuje to veškeré meze,“ uvedl Abbásův úřad.

Izrael už v noci na sobotu provedl letecké útoky na Rafáh, při kterých podle zdravotnických zdrojů zahynulo 17 lidí. Podle izraelské armády byli dva z nich agenti Hamásu.

Izrael Palestincům nařídil evakuaci z bombardovaných území na severu Pásma právě na jih, nyní ale z nejjižnějšího města Gazy v podstatě není kam jít, protože blokádu hranice nekompromisně uplatňuje i sousední Egypt.

„Jakákoliv invaze do Rafáhu znamená masakr, destrukci. Lidé zaplnili každý centimetr čtvereční města a teď nemáme kam jít,“ řekl agentuře Reuters Rezik Salah, který prchl z Gazy do Rafáhu se svou ženou a dvěma dětmi.

V Káhiře se tak vzbuzují obavy, že izraelská ofenziva v Rafáhu přidá na tlaku na Egypt, aby otevřel hranice palestinským uprchlíkům. Právě tomu se přitom snaží od začátku aktuálního izraelsko-palestinského konfliktu vyhnout. Egypt proto posiluje své hranice s Pásmem Gazy, minulý týden instaloval na hraniční zeď navíc ostnatý drát.

Současnou vlnu násilí v Pásmu Gazy rozpoutalo vloni 7. října palestinské teroristické hnutí Hamás, jehož bojovníci vtrhli na území Izraele a brutálně tam povraždili přes 1200 lidí, většinou civilistů.

Pod budovou UNRWA je datové centrum Hamásu, tvrdí izraelská armáda

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám