Hlavní obsah

Netanjahu nařídil připravit před útokem evakuační plán pro Rafáh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek nařídil armádě, aby připravila evakuační plán pro Rafáh před očekávaným izraelským pozemním útokem, informovala agentura AP.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu to oznámil v pátek po mezinárodní kritice izraelského plánu na útok na přeplněné město na egyptské hranici. Podle odhadů do Rafáhu dorazilo 1,5 milionu Palestinců poté, co uprchli před boji v jiných částech Pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že Rafáh je poslední zbývající baštou teroristů z Hamásu a že tam potřebuje poslat vojáky, aby dokončil svůj plán na jejich likvidaci.

Podle izraelského premiéra je v Rafáhu zapotřebí „masivní operace“. „Požádal jsem o vytvoření dvojího plánu - na vojenskou operaci s cílem zlikvidovat Hamás a evakuaci civilistů,“ řekl.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Izraelci znovu přisunují tanky k hranici s Pásmem Gazy. (únor 2024)

Válku v Pásmu Gazy vede Izrael v reakci na přeshraniční teroristický útok Hamásu a dalších ozbrojenců z loňského 7. října, při němž na území židovského státu zemřelo na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. V Pásmu Gazy od té doby podle tamních úřadů ovládaných Hamásem zahynulo téměř 28 000 lidí (čísla nelze ověřit a Hamás nerozlišuje mezi svými bojovníky a civilními oběťmi) a drtivá většina obyvatel musela opustit domovy, více než polovina z nich se nyní ukrývá právě v Rafáhu.

Postup Izraele v Pásmu Gazy považuje Biden za přehnaný, tlačí na příměří

Svět

Izrael kvůli očekávanému útoku na Rafáh čelí sílící kritice. Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že rozšíření izraelské ofenzivy do Rafáhu by mělo nedozírné regionální důsledky, zatímco mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby prohlásil, že vojenská operace v Rafáhu v tuto chvíli „není něco, co by podpořili“.

Velké obavy stran možné ofenzivy v Rafáhu během návštěvy Izraele tento týden vyjádřil také šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Izraelská armáda v noci na pátek bez ohledu na varování Bidenovy administrativy cíle v Rafáhu bombardovala.

Netanjahu odmítl požadavky Hamásu. Jediné řešení je vítězství, prohlásil

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám