Hlavní obsah

Irsko i přes skandál zaměstnanců UNRWA věnuje úřadu přes půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko minulý týden oznámilo, že pošle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) pomoc v hodnotě 20 milionů eur (více než půl miliardy korun). Dublin se tak rozhodl i přes to, že se zaměstnanci UNRWA podle státu Izrael měli přímo podílet na teroristickém útoku hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, kvůli čemuž téměř 15 zemí pozastavilo financování úřadu. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Irský ministr zahraničí Michael Martin

Článek

Dublin kromě oznámení nové podpory UNRWA vyzval země, které financování pozastavily, aby jej obnovily, a navíc dokonce i rozšířily.

„Vyzývám ostatní dárce, aby obnovili a rozšířili podporu pro UNRWA, aby mohla poskytovat pomoc milionům palestinských uprchlíků, kteří ji potřebují,“ prohlásil podle agentury Reuters irský ministr zahraničí Michael Martin v prohlášení po setkání s vedoucím UNRWA Philippem Lazzarinim v Dublinu.

Irsko je dlouhodobým zastáncem práv Palestinců a jeho oznámení přišlo jen zhruba dva týdny poté, co další pomoc v hodnotě 3,5 milionu eur (téměř 89 milionů korun) přislíbilo i Španělsko.

„Situace UNRWA je zoufalá a existuje vážné riziko, že její humanitární činnost v Gaze bude během několika týdnů ochromena, prohlásil zkraje února španělský ministr zahraničí Jose Manuel Albares, jehož v jiné zprávě cituje agentura Reuters.

Svět se po skandálu pracovníků - teroristů OSN obrací k Palestině zády

Blízký a Střední východ

Španělsko v roce 2023 poslalo úřadu pro palestinské uprchlíky 18,5 milionu eur (téměř 470 milionů korun). V prosinci se navíc rozhodlo, že tuto pomoc ztrojnásobí.

V únoru další pomoc v hodnotě 1 milionu eur (přes 25 milionů korun) oznámilo i sousední Portugalsko. Šéf jeho diplomacie Joao Cravinho na síti X prohlásil, že je „nezbytné neobracet se v této těžké době k palestinskému obyvatelstvu zády“.

Téměř 15 zemí financování pozastavilo

Poté, co nejméně 12 pracovníků UNRWA mělo spolupracovat s teroristickým hnutím Hamás přímo na útoku na Izrael 7. října, se téměř 15 zemí rozhodlo pozastavit financování Palestinců. Podle nevládní organizace UN Watch tak došlo k uzamčení zhruba 75 procent veškerých financí pro Pásmo Gazy.

Svoji pomoc pozastavili například tři největší dárci, mezi které s 344 miliony dolarů (téměř 7,9 miliardy korun) patří Spojené státy americké, Německo s 202 miliony dolarů (přes 4,6 miliardy korun) a Evropská unie se 114 miliony dolarů (přes 2,6 miliardy korun). Tato čísla jsou za rok 2023, připomíná UN Watch.

Spojené státy uvedly, že peníze zmrazily do doby, než se obvinění zaměstnanců UNRWA řádně prošetří. Evropská komise zase uvedla, že peníze nebude pro úřad pro palestinské uprchlíky posílat nejméně do konce února.

Finanční pomoc dále pozastavilo Japonsko, Francie, Švýcarsko, Kanada, Velká Británie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko, Island, Rumunsko a Estonsko. Zejména u Islandu jde o poměrně překvapující zprávu, tato severská země dlouhodobě podporuje právo Palestinců na vlastní stát, v roce 2011 tato malá severská země jako první v západní Evropě uznala stát Palestina v jeho hranicích z roku 1967.

Izrael předložil důkazy, že se zaměstnanci OSN zapojili do běsnění Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám