Hlavní obsah

Palestinci mají novou národní vládu

Ramalláh
Aktualizováno

Palestinská vláda národní jednoty podporovaná hnutím Fatah a konkurenčním Hamásem složila v pondělí v Ramalláhu na západním břehu Jordánu přísahu. Palestinským hnutím se na poslední chvíli podařilo překonat spory, které ještě pár hodin před ceremonií měly ohledně složení kabinetu. Izrael již dříve vyzval k bojkotu této vlády.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Palestinská vláda národní jednoty. Premiér Rami Hamdalláh je v první řadě, šestý zleva. Prezident Mahmúd Abbás stojí uprostřed.

Článek

Vytvoření vlády je důležitým krokem na cestě k ukončení sedmiletých rozporů, které mezi Fatahem prezidenta Mahmúda Hamáse a Hamásem, jenž ovládá pásmo Gazy, panovaly, poznamenala agentura AP.

Obě strany vyjednávaly o složení kabinetu údajně až do posledních minut před slavnostní přísahou. Hamás totiž nesouhlasil s tím, že Abbás vyloučil z vlády post ministra pro záležitosti vězňů, který má na starosti palestinské vězně v izraelských věznicích.

Tři ministry nepustili

Slavnostní přísaha, kterou přenášela živě televize, proběhla v Ramalláhu, který je sídlem palestinské vlády. Tři ministři z Hamásu se ceremonie nemohli zúčastnit, protože je Izrael odmítl pustit z Gazy na západní břeh, uvedla agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval již v neděli mezinárodní společenství, aby novou palestinskou vládu neuznávalo. "Vyzývám všechny zodpovědné členy mezinárodního společenství, aby neuznávali vládu, jejíž součástí je Hamás," řekl Netanjahu před zasedáním vlády. Izraelský premiér také uvedl, že uznáním nové vlády by "posílil terorismus", protože Hamás usiluje o zničení Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám