Hlavní obsah

Pokud nezaplatíte, nepustíme vás ze země, varují české horolezce Pákistánci

Novinky, mso
Islámábád

Čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek zůstávají v nemocnici v pákistánském Gilgitu, kde je zadržují tamní úřady. Chtějí po nich zaplatit pokutu za neoprávněný výstup na Rakapoši, protože neměli potřebná povolení a údajně také propadlá víza.

Foto: Regionální vláda Nagar/Twitter

Záchránění horolezci na snímku zveřejněném místními úřady

Článek

„Oba turisté vylezli na horu bez potřebných povolení. Dokud nezaplatí náklady na helikoptéru, budeme je držet v Gilgitu,“ uvedl tajemník Alpského klubu Pákistánu Karrar Haidrí.

Na pokutu by se kromě českých horolezců měl složit i jejich pákistánský průvodce Vadžídulláh Nagrí.

Jsme v pohodě, hlásí čeští horolezci zachránění v Pákistánu

Svět

Ministr turismu regionální vlády Rádža Násir deníku Dawn řekl, že Češi nejenže neobdrželi povolení, ale také nezaplatili náklady související s pojištěním.

Náklady na záchrannou akci ve výšce 6200 metrů hory Rakapoši se podle jeho slov pohybují mezi třemi až čtyřmi miliony pákistánských rupií (386 až 515 tisíc korun).

„Nepustí nás z nemocnice,“ potvrdil serveru iDnes šéf výpravy Jakub Vlček.

Záchranu českých horolezců měla podle serveru hradit pojišťovna UNIQA.

Ta však částku platit nehodlá, protože Češi porušili pákistánské zákony a jednali v rozporu se smluvními podmínkami pojištění. Horu Rakapoši považuje pojišťovna za nedoporučenou ke zlézání.

Vrtulník zachránil české horolezce z hory Rakapoši

Svět

Čeští horolezci podle serveru Dawn zažádali o povolení už 16. července. Vydáno jim ale nebylo kvůli bezpečnostnímu riziku.

V dopisu tamního ministerstva turismu datovanému k 9. září je uvedeno, že se ministerstvo dozvědělo prostřednictvím sociálních sítí, že horolezci dosáhli vrcholu, aniž by měli povolení.

„Proto se do 24 hodin požaduje podrobná zpráva, aby bylo možné zasáhnout proti jednotlivcům, kteří porušili pravidla,“ stojí v dopise.

Podle Haidrího dostala také oficiální stížnost na porušení pravidel od pákistánské strany česká vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám