Hlavní obsah

Jsme v pohodě, hlásí čeští horolezci zachránění v Pákistánu

– Islamabád

Vrtulník pákistánské armády ve středu ráno dopravil do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu Vadžídulláhem Nagrím v minulých dnech kvůli nepřízni počasí nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši. Trojice, která před pěti dny uvázla v nadmořské výšce kolem 6900 metrů, je nyní v pořádku ve městě Gilgit. Potvrdil to jeden z horolezců Jakub Vlček.

Foto: Regionální vláda Nagar/Twitter

Zachránění horolezci na snímku zveřejněném místními úřady

Článek

„Jsme v nemocnici, budu tu asi do zítra, Petr půjde domů za chvilku. Jsme v pohodě," řekl Vlček s tím, že v nemocnici zůstane na pozorování kvůli střevním obtížím a omrzlému prstu. Lékaři podle něj chtějí vidět, jak se omrzlina přes noc vyvine.

Pákistánský list Dawn dříve napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí. Podle Vlčka to byl ale naopak Nagrí, kdo měl potíže a potřeboval při sestupu pomoc.

Vrtulník zachránil české horolezce z hory Rakapoši

Svět

„Trošku jsme vejškovku (akutní horskou nemoc) asi měli, trocha kašlání. ... Naopak (Nagrí) ten byl zmatený, spouštěli jsme ho na laně, nebyl si jistý, co dělá,“ uvedl Vlček.

Lezli bez povolení

Horolezci minulý pátek úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Dva Češi uvízli v Pákistánu 7000 metrů vysoko, dochází jim zásoby

Zahraniční

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což ministr označil za neetické. Podle Vlčka o povolení požádali v dostatečném předstihu, kvůli komplikacím ho však ani tak neměli potvrzené včas.

„Ptali jsme se na několika místech, jestli můžeme jít nahoru, i když je to povolení v procesu. ... I kvůli případné záchraně,“ uvedl Vlček s tím, že místní úřady o záměru pokořit vrchol Rakapoši několikrát informovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám