Hlavní obsah

Pákistán a Írán si ostřelovaly území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu podél společné hranice. Podle agentury Reuters při jednom z výbuchů zemřely tři ženy a čtyři děti. Pákistánské ministerstvo zahraničí údery v Íránu potvrdilo, zdůvodnilo je národní bezpečností. Tvrdí, že při nich zemřelo množství teroristů.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní kontroly v pákistánské Kvétě

Článek

Stalo se tak poté, co íránská státní média v úterý večer informovala o vzdušných úderech Teheránu na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.

Výbuchy v Íránu jsou hlášeny z pohraniční provincie Sístán a Balúčistán. Zdroj z pákistánských zpravodajských služeb AFP sdělil, že se útok zaměřil na balúčské povstalecké skupiny v oblasti. Teherán podle Reuters tvrdí, že ani jedna z obětí neměla íránské občanství.

Írán předtím v týdnu útočil na území Pákistánu na dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl. Podle Islámábádu přišly o život dvě děti, tři dívky utrpěly zranění.

Napětí roste, Írán ukazuje svaly. Po Iráku a Sýrii ostřeloval balistickými raketami Pákistán

Blízký a Střední východ

Militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) byla založena v roce 2012 a v poslední době stupňuje přeshraniční útoky proti íránským bezpečnostním silám, a to včetně pumových útoků a únosů.

Džajš al-Adl tvrdí, že usiluje o širší práva a lepší životní podmínky pro menšinu Balúčů v převážně šíitském Íránu. Teherán proti ozbrojencům v pohraničí dlouhodobě bojuje, ale úder pomocí raket a dronů byl bezprecedentní.

Írán v posledních dnech útočil také na cíle v Sýrii a Iráku, který se kvůli tomu obrátil na OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám