Hlavní obsah

Napětí roste, Írán ukazuje svaly. Po Iráku a Sýrii ostřeloval balistickými raketami Pákistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán podnikl v úterý večer vzdušné útoky na Pákistán. Byly při nich podle pákistánských úřadů zabity dvě děti. Írán oznámil, že útočil na sunnitské extremisty ze skupiny Džaiš al-Adl. Jde o třetí íránský útok balistickými raketami na sousední země během dvou dnů. Jednou z obětí je kurdský realitní magnát.

Foto: Julia Zimmermann, ČTK/AP

Íránskou raketou zničený dům kurdského milionáře Pešrawa Dizajího v Irbílu. Dizají v troskách zahynul

Článek

„Pákistán rozhodně odsuzuje toto nevyprovokované narušení vzdušného prostoru Pákistánu Íránem a útok uvnitř pákistánského území, které zapříčinily smrt dvou nevinných dětí a zranění tří dívek. Toto narušení pákistánské suverenity je zcela nepřijatelné a může mít vážné následky,“ uvedlo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Útok resort označil za nezákonný a předvolal si íránského diplomata.

K ostřelování neposkytl Pákistán další podrobnosti, ale íránská státní tisková agentura IRNA a státní televize oznámily, že mířilo na dvě základny skupiny Džaiš al-Adl v horské oblasti pákistánské provincie Balúčistán a že při útoku byly použity rakety a drony.

USA opět udeřily v Jemenu, cílem byly protilodní střely Húsíů

Svět

O výpadu jako první informovala íránská média, ale velmi rychle zprávu stáhla, zůstala pouze na stránkách polostátní agentury Tasním, která je napojená na íránské Revoluční gardy.

Pákistán později v reakci na útok odvolal svého ambasadora z Teheránu. Isámábád také pozastavil veškeré aktuální a plánované návštěvy na vysoké úrovni mezi Pákistánem a Íránem. Do Pákistánu se také nebude smět vrátit íránský velvyslanec, který je nyní ve své vlasti.

Útoky na Sýrii a Irák

Útok na Pákistán následoval pouhý den po útocích balistickými raketami a drony na Sýrii a Irák. V Sýrii měla být terčem oblast, kde působí zbytky Islámského státu. V Iráku se terčem útoku stalo kurdské město Irbíl. Tam jedna střela dopadla poblíž Američany využívané základny a amerického konzulátu. Írán k útokům na Sýrii a Irák uvedl, že „balistické rakety byly použity ke zničení špionážních středisek a soustředění protiíránských teroristů“.

Útok na Islámský stát v Sýrii jasně souvisí s tím, že se tato teroristická organizace přihlásila k dvojitému sebevražednému atentátu v Kermanu během připomínky výročí zabití velitele íránských revolučních gard Kásima Solejmáního, při němž zemřelo přes 90 lidí a dalších 300 bylo zraněno.

Irák a Sýrie pod palbou: útočilo se na věznici, špionážní centrálu i americkou základnu

Blízký a Střední východ

Záminky pro bezprecedentní ostřelování

Írán tvrdí, že militantní skupina Džaiš al-Adl, která bojuje za lepší postavení sunnitských Balúčů v Íránu a zesiluje své přeshraniční útoky, byla do atentátu zapletena. Nijak to ale nedoložil. Na její pozice kvůli přeshraničním výpadům Írán útočil už dřív, ale ne balistickými raketami a drony.

V iráckém Irbílu pak mělo být zničeno „velitelství izraelské tajné služby Mossad v iráckém Kurdistánu, které rozvíjelo špionážní operace a plánovalo teroristické útoky“. Írán dodal, že útok byl „odpovědí na aktuální zločinné akce sionistického režimu“ , při nichž byli zabiti velitelé revolučních gard a sil hnutí odporu.

Mohutné exploze, které zasáhly obytnou čtvrť Pirmam v Irbílu, byly slyšet do vzdálenosti 40 kilometrů. Při útoku byli zabiti čtyři civilisté a šest dalších bylo zraněno. Mezi oběťmi je jedenáctiměsíční nemluvně a multimilionář, realitní magnát Pešraw Dizají, uvedla stanice BBC .

Irácké ministerstvo zahraničí „tvrdě odsoudilo íránskou agresi vůči Irbílu“ a pohrozilo, že se obrátí na Radu bezpečnosti. Také odvolalo velvyslance v Teheránu. Bagdád oznámil ustavení vyšetřovací komice, která má prokázat, že íránská tvrzení jsou lživá.

Zmínění Mossadu při útoku na Irbíl souvisí s tím, že Izrael podnikl několik útoků na pozice íránských revolučních gard v Sýrii, přičemž Izraelci zabili několik velitelů.

Předvádění schopnosti raketových útoků

Podobný útok podnikl Írán na Irbíl už loni v březnu, připomněla BBC. I ten země obhajovala tím, že šlo o útok na „nepřátelské sionistické centrum“.

Útok balistickými raketami na tři země ve dvou dnech je ovšem bezprecedentní a naznačuje, že záměrem Teheránu není jen odplata za dvojitý atentát či zabití velitelů revolučních gard. Zřetelně jde o ukazování svalů, v tomto případě schopnosti zasahovat bez varování balistickými raketami a drony cíle v cizích zemích, a to i ve značné vzdálenosti.

Souvisí to s eskalací napětí na Blízkém východě po útoku Hamásu na Izrael. Do konfliktu se poté zapojil nejen Hizballáh, který ostřeluje sever Izraele, ale také jemenští Húsíové.

Tito jemenští povstalci už podnikli tři desítky útoků na lodě plující v Rudém moři, čímž narušili dopravu na klíčové vodní cestě. Kvůli tomu Američané a Britové minulý týden opakovaně zaútočili na vojenské pozice Húsíů. Ty otevřeně podporuje Írán, stejně jako je tomu v případě Hizballáhu. I v Jemenu působí poradci íránských Revolučních gard.

Při útocích západních zemí byla zničena asi čtvrtina kapacit Húsíů, šlo o protilodní střely, rakety a drony dodané Íránem.

USA opět udeřily v Jemenu, cílem byly protilodní střely Húsíů

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám