Hlavní obsah

OSN škrtla saúdskou koalici z listiny zabijáků dětí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace spojených národů odstranila koalici vedenou Saúdskou Arábií ze seznamu skupin, jež brutálně porušují práva dětí ve válečných konfliktech. Lidskoprávní skupiny tento krok označily za „politickou manipulaci“.

Foto: Reuters

Obyvatelé jemenské Mukally si prohlížejí škody po náletech Saúdské Arábie.

Článek

„Saúdská Arábie dostala volňásek k bombardování škol a nemocnic,“ zhodnotil rozhodnutí OSN britský The Guardian a obvinil ji, že „zrazuje některé z nejzranitelnějších lidí planety“.

Ještě minulý čtvrtek uváděl generální tajemník OSN Pan Ki-mun Saúdskou Arábii a její spojence jako země odpovědné za zabíjení dětí a bombardování škol i nemocnic v Jemenu. Rijád a jeho spojenci se tak dostali do nelichotivého sousedství Islámského státu, somálské teroristické skupiny aš-Šabáb či ugandské Armády božího odporu.

Minulé pondělí však saúdská koalice ze seznamu zmizela. Potvrdil to i mluvčí generálního tajemníka OSN. Zdůvodnil to tím, že je nutné prověřit údaje o obětech saúdských náletů.

Výroční zpráva OSN přitom uváděla, že v jemenské válce bylo loni zabito 785 dětí a dalších 1168 jich bylo raněno. Proti roku 2014 se tak počet zabitých a zraněných dětí, které se staly obětí války, zvýšil šestinásobně.

Drtivá většina dětských obětí připadá na konto Saúdů a jejich spojenců. Při jejich náletech bylo podle zprávy zabito 510 jemenských dětí a dalších 667 jich bylo zraněno. Zpravodajové OSN přitom prověřili 49 případů bombardování jemenských škol a nemocnic. Celkem 142 mrtvých a 247 raněných dětí mají na svědomí šíitští povstalci v Jemenu, kteří na seznamu zůstali.

Ve velké hře jsou dodávky zbraní

„Pro OSN je bezprecedentní, aby se sklonila pod tlakem na změnu své zveřejněné zprávy o dětech v ozbrojených konfliktech,“ řekl Richard Bennett, šéf pobočky Amnesty International při OSN. Podle něj to „podkopává veškerou práci OSN pro ochranu dětí ve válkách“.

Po této kritice prohlásil Pan Ki-mun, že Rijád vyvíjel na světovou organizaci nepřijatelný a nepřiměřený nátlak. „Je nepřijatelné, aby členský stát vyvíjel takový nepřípustný nátlak,“ řekl, nic však neudělal.

Zástupce Rijádu jakýkoli nátlak popřel.

Jak uvedla agentura Reuters, Saúdové OSN hrozili, že omezí financování jejích programů. Pan Ki-mun pak hájil svůj ústup tím, že kdyby bylo financování programů OSN zastaveno, trpěly by milióny jiných dětí. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval v sobotu ke klidu při řešení tohoto sporu.

Guardian připomněl, že na rozdíl od IS či Šabábu má Rijád mocné spojence včetně USA a Británie, které jsou stálými členy RB OSN. List dodal, že jen Británie dodala Saúdům od roku 2010 zbraně za sedm miliard liber (asi 250 miliard korun).

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Členové šíitských milicí, které bojují po boku irácké armády, s ukořistěnou vlajkou Islámského státu.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Foto: archiv, Novinky

Logo Amnesty International

Kdyby Rijád zůstal na seznamu, Londýn by byl podle Guardianu pod silným tlakem na zavedení zbrojního embarga. Za rok od zahájení náletů saúdské koalice na Jemen se obětí konfliktu stalo 6000 lidí. Polovina z nich byli civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám