Hlavní obsah

OSN propustilo devět zaměstnanců zapojených do útoku Hamásu na Izrael, další je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Generální tajemník OSN António Guterres oznámil, že organizace zahájila okamžité vnitřní vyšetřování kvůli obvinění, že pracovníci úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se zapojili do útoku Hamásu na Izrael. Z dvanácti jich devět propustila, desátý je mrtvý a zbylé dva se pokouší identifikovat. Současně vyzval, aby země nepřestávaly financovat UNRWA, protože jeho činnost je klíčová pro poskytování humanitární pomoci Palestincům.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Vozidlo se znakem UNRWA přiváží pomoc do Pásma Gazy

Článek

„Z dvanácti zmiňovaných bylo devět hned identifikováno a generální komisař UNRWA Philippe Lazzarini jim ukončil smlouvu, u jednoho se potvrdilo, že je mrtvý, a identita zbylých dvou se objasňuje,“ stojí v Guterresově prohlášení. Zdůrazňuje, že je nemine postih: „Jakýkoli zaměstnanec OSN, který se zapojí do teroristických činů, bude pohnán k zodpovědnosti, a to i prostřednictvím trestního stíhání. Odporné činy, z nichž jsou podezřelí tito zaměstnanci, musejí mít následky.

Podle Guterrese by se neměly trestat desítky tisíc mužů a žen, kteří pro UNRWA kolikrát ve velmi nebezpečných podmínkách pracují. Vyzval také, aby pokračovala finanční podpora úřadu od členských zemí OSN. Po propuknutí kauzy pomoc pozastavil největší přispěvatel USA i Německo a některé další země.

Další země pozastavují financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky, nově i Německo

Blízký a Střední východ

Na pomoci od UNRWA podle generálního tajemníka OSN závisí přežití dvou milionů civilistů v Gaze. Finance, které nyní úřad má, by mu však už v únoru neumožnily plnit všechny jeho funkce, pokud nebude dostávat další podporu. „Je třeba uspokojit naléhavé potřeby zoufalých obyvatel, kterým úřad slouží,“ zdůraznil Guterres ve svém apelu na mezinárodní společenství.

Zaměstnanci úřadu OSN se podle Izraele podíleli na útoku ze 7. října. Dostali výpovědi

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám