Hlavní obsah

Další země pozastavují financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky, nově i Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po Spojených státech, Kanadě či Austrálii v sobotu oznámily pozastavení financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) také Itálie, Británie, Finsko či Nizozemsko, informuje agentura Reuters. V sobotu večer se mezi tyto země zařadilo podle agentury DPA také Německo. Země se pro tento krok rozhodly poté, co Izrael obvinil některé pracovníky UNRWA, že se zapojili do teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na jihu Izraele ze 7. října. Česko organizaci žádné finanční prostředky neposílá.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní vůz s logem UNRWA veze do Pásma Gazy palivo. Snímek z loňského listopadu

Článek

Úřad OSN s nařčenými spolupracovníky ukončil smlouvu a slíbil, že záležitost prošetří. Izrael v sobotu na základě tohoto obvinění uvedl, že si přeje, aby UNRWA ukončil své působení v Pásmu Gazy. Teroristické hnutí Hamás tento krok odsoudilo.

Izraelská tvrzení, že se pracovníci UNRWA podíleli na útoku ze 7. října, označilo britské ministerstvo zahraničí za šokující. „Spojené království dočasně pozastavuje jakékoliv budoucí poskytnutí prostředků UNRWA, než prověříme tato znepokojující tvrzení,“ uvedlo ministerstvo.

Zaměstnanci úřadu OSN se podle Izraele podíleli na útoku ze 7. října. Dostali výpovědi

Blízký a Střední východ

Italská vláda pozastavila financování UNRWA po brutálním útoku na Izrael 7. října,“ napsal na síti X ministr zahraničí Antonio Tajani. Dodal, že někteří italští spojenci už učinili stejné rozhodnutí. „Zabýváme se humanitární pomocí palestinskému obyvatelstvu a chráníme bezpečnost Izraele,“ uzavřel.

„Ministr pro zahraniční obchod a rozvoj Ville Tavio rozhodl, že finské platby UNRWA se kvůli tvrzením pozastavují,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí této severské země. Finsko se dříve zavázalo poskytnout UNRWA pět milionů eur (120 milionů korun) během čtyř let. „Musíme se ujistit, že Hamás či další teroristé nedostávají ani jedno euro z finských peněz,“ uvedl Tavio.

Utrum také z Německa

Jak uvedla v sobotu večer agentura DPA, schvalování nových fondů pro UNRWA dočasně pozastavilo i Německo .

„Do konce vyšetřování Německo v koordinaci s další i dárcovskými zeměmi dočasně nepovolí žádné nové fondy UNRWA,“ uvedlo podle agentury DPA ministerstvo zahraničí. To již dříve uvedlo, že je tvrzeními ohledně pracovníku UNRWA velmi znepokojeno.

Německo patří mezi největší dárce úřadu OSN, pro který v loňském roce vyčlenilo na 200 milionů eur (4,9 miliardy korun).

Česká republika v seznamu zemí posílající finanční prostředky organizaci UNRWA nefiguruje, jak Novinkám potvrdil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „Takže v tuto chvíli ani není co zastavovat,“ dodal.

Izrael už úřad v Pásmu Gazy nechce

Izraelská vláda chce „zajistit, aby se UNRWA po válce mezi Izraelem a Hamásem už neúčastnil“ řešení situace na palestinském území, uvedl šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac na síti X. Dodal, že Izrael se bude snažit získat podporu USA, EU a dalších států k tomu, aby aktivita UNRWA v Pásmu Gazy skončila.

Kac také přivítal rozhodnutí zemí, které pozastavily financování UNRWA, a vyzval další státy k obdobnému kroku. „OSN by měla okamžitě vyhodit špičky UNRWA a zahájit nezávislé a transparentní vyšetřování,“ uvedl podle serveru The Times of Israel šéf izraelské diplomacie. Podle něj je mnoho zaměstnanců úřadu OSN členy Hamásu, kterému pomáhají při teroristických aktivitách.

„Vyzýváme země, které oznámily ukončení podpory UNRWA, aby své rozhodnutí okamžitě zrušily,“ napsal v sobotu na síti X generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Husajn Šejch. Tato rozhodnutí podle něj s sebou nesou velká politická rizika a ohrožují poskytování humanitární pomoci.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini v pátek oznámil, že úřad dal výpověď svým zaměstnancům, kteří se podle Izraele podíleli na teroristickém útoku na jihu Izraele ze 7. října. UNRWA neupřesnil počet zaměstnanců a spolupracovníků, se kterými ukončil smlouvy.

Americké ministerstvo zahraničí dočasně pozastavilo další financování UNRWA, zatímco prošetřujeme tato podezření,“ reagoval téhož dne mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

Aktivity UNRWA jsou financovány příspěvky států. Největšími dárci byly v roce 2022 USA, Německo a Evropská unie. Pozastavení příspěvků oznámily také Kanada Austrálie. Své velké znepokojení vyjádřila i unijní diplomacie a Evropská komise. Zásahy do financování ale EU zatím neoznámila.

S rozhodnutím o změnách ve financování úřadu OSN chce počkat na více informací i Švýcarsko. Norsko prohlásilo, že bude i nadále UNRWA podporovat. „Očekáváme, že Lazzarini udělá jasno mezi zaměstnanci UNRWA, že všechny podoby nenávisti a násilí jsou nepřijatelné,“ uvedla německá diplomacie.

UNRWA má klíčovou roli v distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy. V jeho areálech se také nachází uprchlíci, kteří kvůli bojům opustili své domovy. Podle údajů OSN pro úřad v Pásmu Gazy pracuje na 13 tisíc lidí. Americké ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že izraelská tvrzení se týkají 12 zaměstnanců UNRWA.

(Text byl během soboty postupně aktualizován o seznam zemí, které financování pozastavily.)

Dostali jsme palivo pro základní služby v Pásmu Gazy, ohlásila OSN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám