Hlavní obsah

Operace Poseidonův lučištník. Spojené státy opět zaútočily na výzbroj Húsíů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké síly ve středu zaútočily na dvě protilodní střely Húsíů, které byly připraveny k odpálení. Uvedlo to oblastní americké velitelství CENTCOM. Šlo už o šestý útok na pozice Húsíů, kteří ostřelují obchodní i válečné lodě na jihu Rudého moře.

Foto: Sgt Lee Goddard, ČTK/AP

Britové používají k útokům na výzbroj Húsíů typhoony

Článek

„24. ledna kolem 2:30 (času v Saná) síly amerického Ústředního velitelství podnikly útoky na dvě protilodní střely Húsíů, které byly namířeny na jih Rudého moře a byly připraveny k odpálení. Americké síly identifikovaly střely v oblastech Jemenu ovládaných Húsíi a zjistily, že představují okamžitou hrozbu obchodním lodím a lodím amerického námořnictva v oblasti,“ uvedl CENTCOM.

CENTCOM označilo akci za sebeobrannou. „Akce učinila mezinárodní vody bezpečnějšími a ochránila právo na svobodnou plavbu,“ uvedl CENTCOM.

Operace proti Húsíům pokračují, protože první společný americko-britský útok z 11. ledna nezabránil tomu, aby Húsíové dál útočili na lodě v Rudém moři. Toto pondělí opět zaútočili Britové a Američané společně.

Zasaženo bylo šest míst a poprvé se podařilo zasáhnout i sklad, který byl ve velké hloubce. Vybrán byl podle CENTCOM proto, že „obsahoval mnohem vyspělejší konvenční výzbroj“, než jaká byla ve skladech zasažených v lednu, uvedl server Defense One.

Operace proti Húsíům už dostala jméno, uvedla stanice CNN s odvoláním na dva americké představitele. Podle nich se jmenuje se Operace Poseidonův lučištník.

Druhé kolo. USA a Británie znovu zaútočily na pozice Húsíů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám