Hlavní obsah
Online

Netanjahu: Dokud nepropustí teroristé všechny rukojmí, klid zbraní nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael uvedl, že od začátku pozemní operace, která pokračuje na severu Pásma Gazy, dobyl 11 základen teroristického hnutí Hamás. Izraelské tanky už operují u největší nemocnice Šífa. Zástupci členských zemí Ligy arabských států a Organizace islámské spolupráce se v sobotu v Saúdské Arábii účastnili společného zasedání. Novinky.cz sledovaly i v sobotu dětí v Izraeli a v Pásmu Gazy v on-line reportáži.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelští vojáci, kteří se účastní pozemní operace v Gaze

Článek

Boje se odehrávají už u největší nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, pod kterou má podle izraelských informací Hamás své velitelství. Izraelci postupují, i když čelí tvrdému odporu. Slyšet jsou exploze a střelba.

Foto: Novinky

Speciál: Válka v IzraeliFoto: Novinky

Reportáž končí

Tímto se s vámi loučíme a u další on-line reportáže z událostí v Izraeli a Pásmu Gazy se těšíme na shledanou.

Průzkumné drony na severu Izraele

Hnutí Hizballáh denně vysílá daleko nad izraelské území průzkumné drony, z nichž některé létají až k městům Haifa, Akko a Safed na severu Izraele. V sobotu to prohlásil vůdce tohoto radikálního hnutí Hasan Nasralláh.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Hassan Nasralláh na archivním snímku

Hnutí Hizballáh nasazuje proti Izraeli nové zbraně

Vůdce libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh dnes prohlásil, že jeho bojovníci začali v probíhajících bojích při libanonsko-izraelské hranici používat nové zbraně, včetně střel s těžkou bojovou hlavicí a takzvaných sebevražedných dronů. Izraelský ministr obrany Jo'av Gallant v reakci Hizballáh varoval, že Bejrút může potkat stejný osud jako Gazu, pokud hnutí zatáhne Libanon do války, informovala agentura Reuters.

Podle šéfa Hizballáhu budou útoky na americké vojáky v Iráku a Sýrii pokračovat, dokud boje v Pásmu Gazy neskončí. „V uplynulém týdnu… sílily akce odporu na libanonské frontě, ať už co se týče počtu operací, počtu cílů, nebo použitých zbraní. Poprvé v historii odporu v Libanonu používáme (k útokům na Izrael) sebevražedné drony,“ prohlásil v televizním projevu Nasralláh.

Nasralláh dále uvedl, že Hizballáh v posledních dnech poprvé použil střely „burkan, které mohou nést bojové hlavice o hmotnosti 300 až 500 kilogramů“. Bojovníci Hizballáhu použili i rakety Kaťuša k hloubkovému bombardování izraelského území.

Příměří nebude kvůli rukojmím

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl sílící výzvy hned několika zemí k příměří v Pásmu Gazy. Zdůraznil přitom, že klid zbraní bude možné jedině v případě, kdy teroristické hnutí Hamás propustí všech 239 rukojmích.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Benjamin Netanjahu

Evakuace nemocnice

Izraelská armáda podle mluvčího pomůže v neděli evakuovat nemluvňata z nemocnice Šífa ve městě Gaza, která kvůli bojům v blízkosti přerušila činnost.

Policie zadržela v Londýně přes 100 demonstrantů

Na propalestinském pochodu v Londýně, jehož se podle BBC účastnilo 300 000 lidí, zadržela policie přes 100 lidí. V drtivé většině šlo o odpůrce propalestinského pochodu, mezi nimiž byli i příslušníci krajně pravicových skupin.

Okolo 19:00 středoevropského času začali propalestinští demonstranti odpalovat ohňostroje ve čtvrti Vauxhall, která se nachází na konci plánované trasy pochodu. Londýnská policie na sociální síti X napsala, že začíná demonstranty nabádat, aby se rozešli a vydali se domů. Někteří již skutečně místo cíle pochodu opustili.

Arabské a islámské země odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v saúdskoarabském Rijádu dnes vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Lídři islámských a arabských zemí v Rijádu

Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok palestinského hnutí Hamás ze začátku října.

Summit odsuzuje „izraelskou agresi v Gaze, válečné zločiny a barbarské, nelidské masakry okupační vlády“, píše se ve společném komuniké. Muslimské země rovněž odmítly ospravedlňování izraelských vojenských akcí v Pásmu Gazy právem Izraele na sebeobranu.

Propalestinští demonstranti v pátek ochromili newyorské nádraží

Na sociálních sítích se začínají objevovat videa ukazující divoký průběh propalestinských demonstrací, které se v noci na sobotu uskutečnily v americkém New Yorku, upozornil nyní web magazínu Newsweek.

Protestující maskovaní palestinskými šátky se na záběrech násilím dobývají na manhattanské nádraží Grand Central Terminal. Demonstranti přitom podle stanice ABC jeden z největších železničních uzlů USA dočasně zcela ochromili.

Na dalších videích demonstranti strhávají americké vlajky, dostávají se do potyček s policií či pálí izraelskou vlajku. Akce se podle policie zúčastnilo zhruba 2000 demonstrantů, zatčeno bylo šest lidí, podotkla stanice CNN.

Vůdce Hizballáhu si pochvaluje protiizraelské protesty

Protiizraelské demonstrace ve městech na Západě si v sobotním televizním projevu pochvaloval vůdce šíitského militantního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Podle něj to ukazuje na osamocenost židovského státu. Svůj projev pronesl v den, kdy do ulic Londýna na podporu Palestiny vyšly až statisíce lidí.

„Vidíme tisíce lidí ve Washingtonu, New Yorku, Londýně a Paříži protestovat proti Izraeli,“ řekl Nasralláh podle webu Times of Israel během projevu v libanonském Bejrútu s tím, že západní vůdci, kteří původně odsoudili Hamás za masakry ze 7. října, nyní naléhají na příměří. „Jediný hlas, který vyčnívá, jsou Spojené státy a jejich nohsled Británie,“ vzkázal Nasralláh.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Vůdce šíitského militantního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh v sobotním televizním projevu

Vůdce Hizballáhu si pochvaluje protiizraelské protesty ve městech na Západě

Nemocnice Šífa obklíčená není, tvrdí Izrael. Odejít z ní prý může kdokoliv

Izrael popírá tvrzení úřadů Hamásu, že nemocnice Šífa, největší lékařské zařízení v Gaze, je obklíčená a přestala fungovat. „V nemocnici žádná střelba není a není ani obklíčená. Východní část nemocnice zůstává otevřená,“ tvrdí izraelská armáda v příspěvku na sociální síti X s tím, že boje s ozbrojenci Hamásu probíhají jen v okolí nemocnice.

„Osobně jsem mluvil s ředitelem nemocnice, několikrát jsem mu řekl, že můžeme zabezpečit cestu ven pro každého, kdo bude chtít odejít,“ říká izraelský důstojník Moše Tetro.

82 zadržených na propalestinské demonstraci

V Londýně se za velké účasti policistů koná pochod na podporu Palestinců. Odhady světových agentur se liší, některé popisují, že jsou na akci desetitisíce lidí, jiné že statisíce. V každém případě jde o jeden z největších protestů v Londýně od vypuknutí války v Izraeli.

Reportérka Novinek přímo z Londýna popsala, že demonstranti skandovali za svobodnou Palestinu, zároveň apelovali na konec války. Další požadovali sankce pro Izrael.

Podle agentury AP již policie v Londýně zadržela 82 lidí.

Propalestinští demonstranti se v sobotu v poledne scházejí v LondýněVideo: Dáša Šamanová, Novinky

Foto: Dáša Šamanová, Novinky

Policisté hlídají propalestinské demonstranty

300 tisíc propalestinských demonstrantů pochodovalo Londýnem. Policie zasahovala

Před měsícem byl Hamás v mém domě, teď u nich piju kávu já, vzkázal Izraelec

„Před měsícem byl Hamás v mém domě, teď v jejich domě piju černou kávu já,“ napsal na sociální síti X izraelský válečný reportér Šaj Levy. A připojil fotografii, na níž oděn ve vojenské helmě a vestě mezi ruinami domů popíjí kávu.

Část fotografie přitom zamaskoval, aby teroristům z hnutí Hamás neprozradil údaje o postupu izraelské armády. Pětačtyřicetiletý Levy je zároveň rezervistou izraelské armády.

Po útoku Hamásu ze 7. října už dříve webu Business Insider popsal, jak palestinští teroristé zaútočili na jeho dům v izraelské vesnici poblíž Pásma Gazy. Líčil, jak hlídal dveře krytu, zatímco jeho děti se schovávaly pod postelí. Levy měl tehdy velké štěstí - teroristé prý po chvíli snahu otevřít dveře vzdali a přesunuli se do jiných domů. Popsal také, jakou cítil bezmoc, když v tu chvíli nemohl pomoct svým sousedům.

Íránský prezident: Palestina „od řeky po moře“ je jediné řešení

„Jediným řešením tohoto konfliktu je pokračující odpor proti izraelskému útlaku až do ustavení palestinského státu od řeky k moři,“ řekl íránský prezident Ebráhím Raísí na aktuálním summitu lídrů islámských zemí v Rijádu.

Fakticky tak vyzval ke zničení Izraele, neboť heslo odkazuje na řeku Jordán a Středozemní moře, mezi kterými židovský stát leží, podotkl web The Times of Israel.

„Dnes se každý musí rozhodnout, na které straně stojí,“ dodal Raísí a vyzval zároveň k vyzbrojení Palestinců a ekonomickým sankcím vůči Izraeli. Pro íránského prezidenta jde o první návštěvu Saúdské Arábie od doby, kdy dříve nesmiřitelní rivalové před několika měsíci obnovili vztahy.

Propalestinský protest v Londýně postupuje, policie se střetla s britskými národovci

V centru Londýna, kde se souběžně koná masový pochod propalestinských demonstrantů i připomínka obětí první světové války, došlo k prvním střetům s policií.

Se strážci zákona se střetla skupina britských národovců, která za skandování hesla „Anglie až nadosmrti“ prorazila policejní kordon utvořený k oddělení dvou skupin demonstrantů. Několik lidí bylo podle stanice BBC zatčeno.

Živě: Propalestinská demonstrace v LondýněVideo: AP

Samotný propalestinský pochod, jehož se podle odhadů účastní statisíce lidí, pokračuje zatím centrem Londýna bez větších incidentů. Okolí citlivých objektů, jako jsou ambasády USA a Izraele, policie uzavřela.

Kvůli obavě z možných střetů bylo v sobotu v ulicích britské metropole nasazeno zhruba 2000 policistů. Konání propalestinského protestu v Den příměří kritizoval i britský premiér Rishi Sunak.

V Londýně začal mohutný protest na podporu Palestiny

V Londýně začal pochod na podporu Palestinců, který vyvolal kritiku některých politiků, včetně britského premiéra Rishiho Sunaka, protože se koná na Den příměří, který je věnovaný památce ukončení 1. světové války.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Sobotní propalestinská demonstrace v Londýně

Očekávalo se, že se pochodu za vyhlášení příměří v Pásmu Gazy zúčastní statisíce demonstrantů, informovala britská stanice BBC. Policie byla podle ní v pohotovosti kvůli obavě z možných střetů s pravicovými skupinami. Pod mimořádným dohledem policistů byla oblast kolem památníku padlým vojákům v centru Londýna.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám