Hlavní obsah

Obří tunel jen pár metrů od hranic Izraele. A židovský stát neměl tušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Pásmo Gazy

O existenci dosud největšího objeveného tunelu v Pásmu Gazy neměl Izrael podle sdělení armády informace, ačkoli vyústění podzemních prostor se nachází v bezprostřední blízkosti hraničního přechodu Erez. Záležitost vyvolává další otázky nad kredibilitou izraelských tajných služeb.

Izraelští vojáci objevili největší tunel Hamásu u hranic s GazouVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud vím, tak tunel končí asi 400 metrů od hranice a nepokračuje pod izraelské území. Naše senzory ho tak nemohly zaznamenat.“ Tak se vyjádřil podle serveru CNBC mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Nir Dinar na adresu mohutného podzemního tunelu, který izraelští vojáci v neděli objevili v Pásmu Gazy.

Zmíněný tunel je podle mluvčího asi dvakrát vyšší a třikrát širší než běžné tunely, které tvoří v podzemí Pásma Gazy podzemní labyrint o odhadované délce několika set kilometrů. Jeho specifikem je, že vyúsťuje na povrch v těsné blízkosti bývalého hraničního přechodu Erez-Bejt Hanún mezi Pásmem Gazy a Izraelem, a je možné, že během útoku Hamásu na Izrael dne 7. října hrál jednu z klíčových rolí.

Foto: Reuters

Izraelští vojáci objevili dosud největší tunel Hamásu v Pásmu Gazy

V těsné blízkosti přechodu Erez-Bejt Hanún se totiž teroristům z Hamásu podařilo prorazit hraniční bariéru a díky velké kapacitě tunelu se mohli rychle a ve velkém počtu dostat na izraelské území. Ke všeobecnému překvapení úplně všech, včetně izraelských tajných služeb a armády.

Musíte nás osvobodit za jakoukoli cenu. Hamás zveřejnil video, jež má ukazovat rukojmí

Blízký a Střední východ

Obě zmíněné instituce jsou v posledních týdnech pod palbou kritiky kvůli tomu, že útoku teroristů z Hamásu nedokázaly zabránit, ač Izrael byl předem přinejmenším nepřímo varován, že se „něco“ chystá.

„O tunelech jsme samozřejmě věděli. (…) Překvapil nás ale fakt, že byli (Hamás, pozn. red.) schopni vybudovat něco tak mohutného,“ řekl mluvčí Dinar, podle kterého je co do tunelů pod Gazou stále více otázek než odpovědí. „Vybudování takových tunelů si muselo vyžádat velké množství pracovních sil, mechanizace i peněz,“ podotýká Dinar.

K utajení tunelu u hraničního přechodu Erez-Bejt Hanún pomohl i fakt, že velký tunel vyúsťoval na povrch ve velké garáži, což jej umožnilo skrýt před izraelskou sledovací technikou. Izraelští vojáci tunel v těchto dnech prozkoumávají s cílem najít možné stopy po unesených rukojmích. Detaily však armáda dosud nezveřejnila.

Rodina zabitého rukojmího viní z tragédie Hamás i Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám