Hlavní obsah

Rodina zabitého rukojmího viní z tragédie Hamás i Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1500 lidí se v sobotu zúčastnilo pohřbu Sámera Talalky, jednoho z trojice rukojmích unesených palestinskými teroristy, které izraelští vojáci omylem zastřelili v Gaze. Posledního rozloučení s beduínským Arabem, který pracoval v izraelském kibucu, se nezúčastnil žádný vysoký představitel židovského státu či armády. Rodina zabitého mladíka viní ze smrti svého příbuzného jak Izrael, tak Hamás, napsal web listu Ha'arec.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Pohřeb Sámera Talalky v beduínské obci Húra

Článek

„Armáda musí zajistit okamžité propuštění rukojmích a vyvodit důsledky z toho, co se stalo. Sámer tu měl být s námi,“ řekl izraelskému deníku Luftí Talalka s tím, že za smrt jeho syna podle něj mohou obě strany.

Příbuzní na pohřbu označili únosce za „zvířata“, ale ostře kritizovali i počínání izraelských vojáků.

„Mohl se vrátit živý. Jsem si jistý, že neměli v úmyslu ho zabít, ale jejich úsudek měl být lepší. Není to tak, že by byl zabit během masakru (ze 7. října). Přežil 70 dní a nebylo to lehké. Určitě doufal, že se vrátí domů,“ řekl listu další příbuzný, který se představil pouze jako Amir.

Opuštění rukojmí se vzdávali. Izraelští vojáci je přesto zastřelili, přiznala armáda

Blízký a Střední východ

„Udělal jsi všechno správně, tváří v tvář směšnému velení a nezodpovědné vládě. Chybělo tak málo,“ citoval izraelský web Ynet bratra zabitého jménem Jonatan.

„Tvoje smrt nebyla zbytečná, popoženeme k zodpovědnosti ty, kdo za to můžou. Tvé jméno se stane symbolem,“ řekl v proslovu nad rakví svého sourozence.

Strýc zabitého Išak Talalka naopak řekl, že jej vyšetřování už nezajímá. „Je mi jedno, kdo je za to zodpovědný. Sámer je pohřbený a řeči už ho zpátky nevrátí,“ posteskl si.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Pohřeb Sámera Talaky v beduínské obci Húra

„Doufáme, že děti všech rodin se vrátí a stejná chyba se už nebude opakovat. Ve válce nejsou žádní vítězové, jen zabíjení a bolest,“ dodal.

Šestadvacetiletý Talalka byl zastřelen v pátek spolu s dalšími dvěma rukojmími Jotamem Chaimem a Alonem Lulu Šamrizem, poté co uprchli ze zajetí a blížili se ke skupině izraelských vojáků, zatímco mávali bílou vlajkou, ukázalo armádní vyšetřování.

Z toho též vyplynulo, že dva střílející vojáci jednali v rozporu s předpisy.

Talalka z beduínské obce Húra byl 7. října unesen palestinskými teroristy z kibucu Nir Am, kde pracoval. Rodina podle webu Ynet doufala v Sámerův návrat i proto, že jeden thajských rukojmích po propuštění z Gazy řekl, že mladík je naživu a že mu pomáhal tlumočit.

Izraelci omylem zastřelili tři rukojmí, které zajal Hamás

Blízký a Střední východ

Předpokládá se, že v Gaze nyní zůstává 128 rukojmích, ne všichni jsou však zřejmě naživu, napsal list The Times of Israel.

Celkem palestinští teroristé 7. října zabili zhruba 1200 lidí a dalších přibližně 240 zajali. Přitom zabili i 21 příslušníků izraelské beduínské menšiny a šest dalších včetně Talalky bylo odvlečeno do zajetí, dodal web.

Odvetná operace izraelské armády si podle tvrzení Hamásu, který ovládá Pásmo Gazy, vyžádala už přes 18 tisíc životů.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Pohřeb Sámera Talaky v beduínské obci Húra

Reklama

Výběr článků

Načítám