Hlavní obsah

Musíte nás osvobodit za jakoukoli cenu. Hamás zveřejnil video, jež má ukazovat rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Hamás zveřejnilo video, na němž je údajně zachycena trojice izraelských rukojmích. Jde o tři starší muže hovořící hebrejsky a apelující na izraelské představitele, aby se zasadili o jejich propuštění. „Nechápeme, proč jsme tu byli opuštěni. Musíte nás osvobodit za jakoukoliv cenu,“ říká jeden z rukojmích.

Foto: Hamas Military Wing, Reuters

Záběr na údajná izraelská rukojmí, který je součástí videa zveřejněného Hamásem.

Článek

Video na síti Telegram podle agentury Reuters zveřejnily brigády Kásam, ozbrojené křídlo Hamásu. Jeden z mužů na něm říká, že „žijí ve velmi drsných podmínkách“, že on trpí chronickou nemocí a že nechtějí zemřít „přímým následkem izraelských vzdušných úderů“.

Video připomíná záběry se zajatými Izraelkami, které Hamás zveřejnil před jednáním o příměří, jehož součástí byla listopadová výměna rukojmích, žen a dětí, za palestinské vězně, ženy a nezletilé.

Vysoce postavený představitel teroristického hnutí Usáma Hamdán uvedl, že Hamás je „otevřený jakékoli inciativě“ ohledně výměny vězňů ze strany Kataru nebo Egypta, ale žádná jednání nezahájí, dokud Izrael nezastaví své vojenské operace v Pásmu Gazy.

Cílem zůstává likvidace Hamásu

Izrael udeřil na palestinskou enklávu v reakci na krvavý útok Hamásu ze 7. října. Teroristé tehdy zabili na území židovského státu 1200 lidí a dalších 240 zavlekli do Pásma Gazy.

V pondělí zopakoval izraelský ministr obrany Jo´av Galant, že cílem válečného kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua je i nadále zlikvidovat v Pásmu Gazy vojenskou i politickou infrastrukturu Hamásu tak, aby útok ze 7. října nemohl opakovat.

Foto: Profimedia.cz

V říjnu Hamás zveřejnil video s trojicí žen zajatých v Izraeli, které vyzývaly izraelské představitele, aby zajistili jejich propuštění.

Izrael však čelí mezinárodnímu tlaku, aby se při svých operacích více snažil omezovat ztráty mezi civilním obyvatelstvem. Teroristé ale podle Izraele civilisty využívá jako živé štíty a svou infrastrukturu záměrně umísťuje do škol, mešit či nemocnic.

Válka v Gaze si na straně Palestinců podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala už 19 453 mrtvých a přes 52 000 zraněných. Čísla nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Propuštěná rukojmí: Izrael musí dosáhnout dohody, ostatní jsou ve smrtelném nebezpečí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám