Hlavní obsah

Nová vlna atentátů v Bagdádu si vyžádala 33 obětí

– Bagdád • Aktualizováno

Při sérii pumových atentátů zahynulo v iráckém hlavním městě 33 lidí, uvedla BBC. Dva útoky se odehrály v těsné blízkosti přísně střežené Zelené zóny u vládních úřadů.

Foto: Reuters

Dým stoupající z bagdádského náměstí Chilání po atentátu

Článek

Dvě nálože ukryté v autech explodovaly současně před ministerstvem zahraničí. Zabily tucet lidí a zranily dalších 22. Nedaleko zaútočil před restaurací sebevražedný atentátník, pět lidí zabil a dvanáct zranil.

Další bomba v autě explodovala na náměstí Chilání v obchodní čtvrti města. Přišlo tam o život pět osob a 11 lidí utrpělo zranění.

Foto: Reuters

Dým stoupá z místa atentátu na bagdádském násměstí Chilání

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale připisují se sunnitským radikálům napojeným na Al-Káidu.

Útok na ropovod

Terčem útoku se stal také ropovod směřující do Bagdádu. Po výbuchu se zastavil tok ropy.

Spojené státy kvůli těmto útokům vyšlou do Iráku odborníky, kteří mají pomoci se zabezpečením ropných zařízení. Pro iráckou vládu jde o prioritní záležitost, protože ropa představuje 95 procent jejího exportu. Bagdád chce vývoz ropy zvýšit.

Podle iráckého vicepremiéra Husajna Šahristáního nemají Američané v úmyslu v Iráku rozmísťovat nové ozbrojené síly. Poradci mají pomoci zorganizovat ochranu sítě ropovodů samotnými Iráčany, kteří potřebují především vhodné technické a zbrojní vybavení.

Irák má potíže zajistit si bezpečnost 

Podle agentury Reuters středeční útoky přispívají k pochybnostem o tom, zda irácké bezpečnostní síly jsou schopné účinně chránit strategické objekty. Nedávno se totiž islamistům podařilo podniknout raketové útoky na mezinárodní letiště u Bagdádu a také na střeženou zónu v centru metropole.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Iráčán uklízí po atentátu v centru města

Vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov vyzval k jednotě, protože rozdělení národa, kde moc drží šíité a sunnité se cítí odsunuti na vedlejší kolej, prohlubuje krizi a pomáhá k eskalaci sektářského násilí: „Když iráčtí političtí vůdci čelí takovýmto hrozbám, měli ukázat národní jednotu a sjednotit se proti terorismu.”

Násilí se stupňuje od loňska, kdy se obnovilo napětí mezi iráckými sunnity a šíity. Islamisté toho využili v západní provincii Anbár, kde letos obsadili město Fallúdžu a část Ramádí. Letos v lednu už zahynulo přes 1000 lidí, za celý loňský rok pak 9000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám