Hlavní obsah

Netanjahu to zpackal, soudí Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritika izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabránit útoku Hamásu ze 7. září ani zastavit vraždění izraelských civilistů, je oprávněná. Prohlásil to podle magazínu Time bývalý americký prezident Donald Trump, který usiluje o znovuzvolení. Postěžoval si také na „špatné zkušenosti“ s Bibim, jak zní přezdívka izraelského premiéra z dob služby ve speciálních jednotkách.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Benjamin Netanjahu a Donald Trump

Článek

Podle Trumpa je v Izraeli dost „velmi dobrých lidí, kteří by mohli převzít Netajahuův džob“.

„Události ze 7. října se nikdy neměly stát,“ pokračoval Trump podle magazínu Time. „Izraelci měli všechny prostředky k tomu, aby to zastavili. A vědělo o tom hodně lidí, víte, tisíce a tisíce lidí o tom věděly, ale Izraelci nikoli. Myslím, že ho (Netanjahua) mnozí viní, že to zpackal,“ dodal.

Exprezident kdysi vyzdvihoval svůj blízký vztah s Netanjahuem, nejdéle sloužícím izraelským premiérem. Jako prezident Trump podpořil mnohé priority „svého izraelského přítele“: odstoupil od jaderné dohody s Íránem, uznal Golanské výšiny za součást Izraele a přesunul americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zlom po volbách

Vztah se však zhoršil, když Netanjahu poblahopřál Bidenovi k vítězství ve volbách v roce 2020 a zveřejnil video s projevem k Bidenově inauguraci. Trumpa, který nadále popírá legitimitu Bidenova vítězství, podle magazínu frustrovala skutečnost, že mu Netanjahu neprojevil více loajality.

Poté si exprezident na izraelského premiéra začal vysloveně stěžovat, ve vyjádření pro Time například na to, že židovský stát pod jeho vedením „vycouval“ z náletu, během nějž Američané v roce 2020 v Iráku zlikvidovali íránského generála Kásema Solejmáního.

„To byla další špatná zkušenost s Bibim,“ řekl Trump. „Neměl jsem z toho žádnou radost. Něco to o něm vypovědělo. A nikdy mu to nezapomenu,“ poznamenal exprezident.

Biden v soukromí nadává Netanjahuovi i Trumpovi, píše web. Zveřejnil i seznam urážek

Amerika

Výběr článků

Načítám