Hlavní obsah

Válka s Hamásem se nejspíš protáhne až do roku 2025, míní Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka s palestinským teroristickým hnutím Hamás zřejmě potrvá až do roku 2025. Je o tom alespoň přesvědčen izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který to v úterý řekl šéfům samospráv z regionů poblíž Pásma Gazy, oznámila tamní stanice Channel 12 s odvoláním na informovaný zdroj.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Na schůzce, která se konala v budově vojenského velitelství v jihoizraelském městě Beer Ševa, byl tématem plán ministerstva obrany, podle něhož má být poskytnuta finanční pomoc těm Izraelcům, kteří se vrátí do evakuovaných obcí ve vzdálenosti čtyři až sedm kilometrů od hranic Pásma Gazy, informovala stanice podle webu Times of Israel.

Představitelé tamních samospráv podle stanice Netanjahuovi řekli, že většina jejich obyvatel se v tuto chvíli kvůli pokračující raketové palbě a dalším bezpečnostním rizikům vracet nechce. Žádali proto, aby dostali finanční podporu i v případě, že se do obcí poblíž Pásma Gazy vrátí později, a aby do té doby stát nadále platil jejich dočasné ubytování jinde. Netanjahu slíbil, že jejich požadavkům vyhoví, dodala televize.

Obce poblíž Pásma Gazy byly jedním z hlavních terčů útoku Hamásu z loňského 7. října, při němž bylo podle izraelských úřadů zabito okolo 1200 lidí a uneseno okolo 240 rukojmích. Následná izraelská odveta v Pásmu Gazy si podle úřadů Hamásu vyžádala už přes 24 tisíc obětí.

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Zahraniční

Netanjahu: Izrael a USA mají odlišný pohled na budoucnost Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám