Hlavní obsah

Biden: Palestinský stát by mohl vzniknout i za Netanjahua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinský stát by podle amerického prezidenta Joea Bidena mohl vzniknout, i když je izraelským premiérem Benjamin Netanjahu. Biden, který to nemá za nemožné, to v pátek řekl novinářům. Informuje o tom dnes agentura DPA. Netanjahu se ale veřejně staví proti vzniku samostatného palestinského státu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

Novináři se amerického prezidenta v pátek večer zeptali, jestli je dvoustátní řešení, a tedy vznik palestinského státu, nemožné, když je Netanjahu ještě v úřadu. „Ne, to není,“ odpověděl jim Biden.

„Myslím, že se nám podaří něco vymyslet,“ řekl na další dotaz prezident USA, který naznačil, že by řešením mohl být vznik palestinského státu, jenž by neměl vlastní armádu. „Je řada zemí, které jsou členy OSN a nemají vlastní armádu,“ podotkl.

Netanjahu, v jehož vládě jsou i krajně pravicoví politici, naposledy vznik palestinského státu odmítl na čtvrteční tiskové konferenci. Stejně tak podle zdrojů zpravodajské televize NBC News reagoval minulý týden na americký návrh, který počítá s normalizací vztahů Izraele se Saúdskou Arábií výměnou za postupné směřování ke vzniku palestinského státu.

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Zahraniční

Podle NBC News to svědčí o narůstajících neshodách mezi Netanjahuem a Bidenovou administrativou, která se tak už spíše připravuje na období po odchodu nynějšího izraelského premiéra. Oba politici spolu v pátek telefonicky hovořili zhruba po měsíci, zatímco na začátku války Izraele proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás byli v kontaktu i několikrát týdně.

Hamás a další palestinští ozbrojenci při teroristickém útoku na Izrael ze 7. října zabili na 1200 lidí a dalších 240 unesli. V odvetě Izrael zničil velkou část Pásma Gazy, kde kvůli tomu většina z 2,3 milionu Palestinců musela opustit své domovy. Kolem 24 000 jich přišlo o život.

Palestinský stát by měl podle představ palestinského vedení vzniknout v Gaze, na Západním břehu, který v rozporu s mezinárodním právem Izrael desítky let okupuje, a také ve východním Jeruzalémě, který Izrael anektoval.

Netanjahu: Izrael a USA mají odlišný pohled na budoucnost Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám