Hlavní obsah

Nemocnice v Bejrútu čelí nedostatku krve, místní to řeší po svém

Novinky, jky

Součinnost a solidarita se během středy rozjela v hlavním městě Libanonu na maximální otáčky. Zatímco v úterý večer byly úplně všechny bejrútské nemocnice beznadějně plné a zranění museli pro ošetření jet daleko mimo hlavní město, ve středu se objevil jiný problém. Většině nemocnic začala docházet tolik potřebná krev na transfúze. Libanonci se však k problému postavili čelem.

Foto: Profimedia.cz

Tříštění skla po výbuchu způsobilo lidem v celém městě obrovské množství řezných a tržných ran, tedy často i velkou ztrátu krve.

Článek

Výbuch v bejrútském přístavu způsobil vyjma obrovských škod také neprostupnou dopravní zácpu, skrz kterou se mnozí lidé dostávali pro zdravotní pomoc dlouhé hodiny. Podle zpráv museli mnozí jet až 100 kilometrů daleko, aby našli lékařské zařízení, kde by mohli ošetřit jejich zranění. Doprava se zkrátka nehýbala.

Záběry z bejrútských bytů, když dorazila ničící tlaková vlna

Zahraniční

Už během noci z úterý na středu však začal být patrný další problém. Mnohé nemocnice v hlavním městě utrpěly při výbuchu vážně škody, a nemohly tak přijímat pacienty. Počet vážně zraněných se ztrátami krve byl navíc moc vysoký na to to, aby fungující nemocnice mohly poskytnout všem potřebným krevní infuze.

Foto: Profimedia.cz

Vážně poničená nemocnice Wardieh v libanonském Bejrútu.

Ti, kteří v Bejrútu nepřišli o střechu nad hlavou, začali už od úterního večera pomáhat svým spoluobčanům. Nejdříve začali nabízet potřebným přespání ve svých domovech, kávu a jídlo. Ve chvíli, kdy začaly nemocnice bít na poplach, že jim dochází krev, našlo se velké množství osob, které po městě svými vozidly sváží lidi ochotné darovat krev přímo do nemocnic. K této bohulibé činnosti se posléze přidaly i některé alternativní dopravní služby a profesionální řidiči.

Zapojily se i hotely

Teprve samotná noc na středu však odhalila, že je bez domova ve skutečnosti daleko větší množství lidí, než se původně očekávalo. Mnohé domy mají narušenou statiku a lidé mají oprávněný strach se do nich vracet. Ač tak v nouzi nejvyšší, stejně mnoho z nich nakonec učinilo, protože neměli kde jinde strávit noc.

Na to však obratem zareagovaly mnohé hotely nejen ve městě, ale i v přilehlém okolí. Na sociálních sítích sdílí své kontakty s informací, kolik pokojů dávají volně k dispozici pro potřebné. Některé z nich nabízejí jednotky pokojů, jiné ale i až stovku pokojů pro okamžitou pomoc. Kapacity mají totiž i kvůli epidemii koronaviru z velké většiny volné.

Smutným, avšak užitečným produktem úterní katastrofy, je instagramová stránka zaměřená na hledání obětí ničivého výbuchu LocateVictimsBeirut. Lidé sdílí snímky pohřešovaných osob, u kterých se postupně objevují zprávy, zda leží v nějaké z nemocnic či případně, že výbuch nepřežili.

Alarmující je počet stále pohřešovaných osob, podle posledních informací libanonských úřadů se ke středečnímu večeru stále pátralo po desítkách lidí. To s každou přibývající hodinou bohužel naznačuje, že stávající počet zhruba 135 mrtvých ještě nemusí být ani zdaleka konečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám