Hlavní obsah

Nejsme sklad uprchlíků, varoval Evropu Erdogan

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval evropské země, aby sdílely odpovědnost za Afghánce na útěku. „Turecko není a nebude evropským skladem uprchlíků. Nemá žádný takový závazek,“ varoval. „Evropa nemůže řešit problém s migranty tím, že uzavře své hranice,“ dodal v projevu, který odvysílaly všechny turecké televizní stanice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Připomněl, že v jeho zemi žije nyní pět milionů cizinců včetně 300 tisíc Afghánců, kteří uprchli již dříve. S ohledem na sílící protimigrantské nálady v Turecku upozornil, že „pokud to bude nutné, začne jednat s vládou, kterou Tálibán zformuje“.

Erdogan vytáhl „uprchlickou kartu“ ve chvíli, kdy výrazně stoupl počet Afghánců, kteří se do Turecka dostali přes hranici s Íránem, a potřebuje řešit ekonomické potíže včetně vysoké nezaměstnanosti, již zhoršuje koronavirová pandemie.

Slíbil přitom, že ještě zvýší počet vojáků a policistů na íránské hranici a dokončí betonovou bariéru, která se tam staví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám