Hlavní obsah

Našli slabinu. Bojovníci IS ničí turecké tanky v Sýrii

Radikálové Islámského státu (IS) přišli na slabinu tanků Leopard 2 a v boji s tureckými vojáky o severosyrské město Al-Báb jich nejméně deset zničili. Uvedl to německý list Die Welt. Islámský stát se už v prosinci pochlubil, že se zmocnil tureckých tanků a dalších těžkých zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Tanky Leopard 2. Ilustrační foto

Článek

Na Twitteru se objevila identifikační čísla tanků, ale oficiální kruhy zprávu nepotvrdily. Agentura Amak napojená na extremisty zveřejnila už v prosinci video s bojovníky IS u tureckého tanku 2A4.

Turecká armáda, která do Sýrie vpadla loni v srpnu, původně nasadila obstarožní americké tanky M60 Patton. Německé Leopardy nasadila až v prosinci.

Schází doplňkové pancéřování

Šedesátitunové tanky Leopard 2 mají pověst nezničitelného stroje poté, co se osvědčily v bojích v Kosovu a Afghánistánu. Jak ale upozornil německý list, chybí jim doplňkové pancéřování. Začaly se vyrábět před 30 lety, kdy se počítalo s tím, že budou vystaveny pouze útokům zepředu, k čemuž jsou uzpůsobeny. IS na ně však v Sýrii útočí zezadu nebo ze stran protiraketovými střelami.

Dodatečné pancéřování se podle odborníků nepoužívá hlavně proto, že zvyšuje hmotnost stroje, což by zvyšovalo spotřebu paliva, snižovalo dojezdovou vzdálenost, omezovalo rychlost jízdy a i jinak komplikovalo jeho manévrovací schopnosti.

Podle Weltu se v odborných kruzích probírá také vhodnost nasazení těchto tanků v městském prostředí a špatné rozhodnutí tureckých velitelů.

Reklama

Související články

Počet tureckých obětí bojů v Sýrii stoupá

Další dva turečtí vojáci podlehli v pondělí zraněním, která utrpěli minulý týden při bojích o al-Báb, uvedla tisková agentura Dogan. Počet tureckých obětí bojů...

Výběr článků

Načítám