Hlavní obsah

Nálety zastavily Islámský stát, zahynula při nich polovina jeho vedení, tvrdí Kerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nálety letadel USA a jejich spojenců zastavily postup Islámského státu. Uvedl to ve čtvrtek na londýnské schůzce ministrů zahraničí jednadvaceti zemí, které s ním bojují šéf americké diplomacie John Kerry. Zdůraznil, že se podařilo zlikvidovat polovinu z jeho vedení.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kurdští uprchlíci na hoře sledují dým stoupající z obléhaného Kobani.

Článek

Po rozhovorech Kerry prohlásil: „V posledních měsících jsme viděli, že se postup zastavil a v některých případech se situace obrátila.“

Uvedl, že bylo podniknuto na 2000 náletů a v pozemních bojích se podařilo osvobodit na 700 kilometrů čtverečných území, které IS okupoval. Dodal, že v bojích padly tisíce bojovníků Islámského státu.

Na náletech v Sýrii se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V Iráku kromě USA zasahují i letouny z Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Francie, Nizozemska a Británie. Některé další státy přispívají například logistikou.

Likvidace velení

„Asi 50 procent jeho nejvyššího velení“ bylo eliminováno, dodal. Zatímco tato čísla ověřit nejde, zastavení postupu je patrné, Islámskému státu se nepodařilo ani dobýt Kobani a ztratil několik měst včetně Sindžáru a Bajdží.

”Teroristé nás chtějí rozdělit, ale ve skutečnosti mají jejich činy účinek přímo opačný: sjednocují nás,” uvedl už před londýnskou schůzkou Kerry, citovaný serverem BBC. Narážel na nedávné teroristické útoky v Paříži, kvůli nimž jsou vlády pod větším politickým tlakem ohledně konkrétních výsledků boje proti terorismu.

Schůzku hostil britský ministr Philip Hammond. Kromě západních zemí, jako jsou Austrálie, Kanada, Německo, Dánsko, Francie a Nizozemsko, se jí účastnily i státy z Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií, Tureckem a Egyptem.

Příprava iráckých sil si vyžádá čas

Nechybí na ní ani irácký premiér Hajdar Abádí.

Podle pozorovatelů měl Kerrymu a Hammondovi sdělit, jaký pokrok v boji proti IS Irák učinil. „Jsme na to téměř sami,” stěžoval si podle AP ve středu. Ve čtvrtek ale prohlásil: „Žádal jsem o větší podporu a myslím, že moje výzva nezůstane nevyslyšena.”

Hammond však varoval, že si příprava iráckých sil na pozemní ofenzívu proti IS vyžádá čas. „Bude trvat měsíce, než budou schopny větších bojových operací,” řekl Hammond.

Abádí si stěžoval, že jeho země dusí pád  cen ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám