Hlavní obsah

Nad Pásmem Gazy se střídá nejméně šest amerických dronů. Spolu se satelity pátrají po rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Pásmem Gazy působí nejméně šest amerických dronů MQ-9 Reaper. Jejich úkolem je získat informace o 240 rukojmích unesených Hamásem, mezi nimiž jsou i Američané. Zapojení USA do snahy osvobodit rukojmí potvrdilo americké ministerstvo obrany už dříve, postupně vycházejí najevo další podrobnosti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

„Na podporu snah zachránit rukojmí podnikají USA neozbrojené lety nad Gazu a poskytují rady a asistenci našim izraelským partnerům v jejich snaze zachránit rukojmí,“ uvedl pro The New York Times mluvčí Pentagonu Pat Ryder. „Lety těchto bezpilotních letadel začaly po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října,“ poznamenal.

Podle webů sledujících pozice letadel by mělo jít o drony MQ-Reaper, uvedla pro list The New York Times Amelia Smithová, která se problematice věnuje.

Tyto stroje patří speciálním silám a poprvé byly detekovány 28. října. Létají ve výši 7200 až 7800 metrů. Pohybují se především nad jižní částí Pásma Gazy asi 25 km od míst, kde Izraelci na palestinské území vnikli.

Palestinku, která hrozila horšími útoky než Hitler, zatkli izraelští vojáci

Blízký a Střední východ

Reapery byly původně určené především k útokům na pozemní cíle, pro pozorování se nyní využívají kvůli citlivým senzorům a výdrži až 20 hodin.

Informace sbírají i satelity

Na oblast Pásma Gazy se od útoku Hamásu soustředí i americké vojenské satelity. Další zpravodajské informace získávají americká letadla startující ze dvou letadlových lodí v oblasti.

Podle CNN se Izraeli poskytují jen informace sloužící k odhalení rukojmích, a ne informace použitelné pro útoky na vůdce Hamásu a jeho pozice, uvedla CNN s odvoláním na americké představitele. Jak mohou MQ-9 pomoci s lokací rukojmích, kteří jsou zřejmě pod zemí, ale není jasné.

Do Izraele bylo podle listu The New York Times vysláno také několik desítek příslušníků speciálních sil, kteří mají radit Izraeli ve snaze osvobodit rukojmí.

Otec bral smrt osmileté Emily jako požehnání. Zřejmě je ale jako rukojmí v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám