Hlavní obsah

Na rakety ze Sýrie odpověděl Izrael odvetným útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda oznámila, že v noci na neděli zaútočila na cíle v Sýrii. Stalo se tak poté, co bylo ze syrského území na Izrael vypáleno šest raket, informovala agentura AP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rakety letící na obloze poblíž mezinárodního letiště v Damašku v Sýrii. Archivní snímek

Článek

Izrael nejprve reagoval dělostřeleckou palbou, která mířila do oblasti v Sýrii, odkud na izraelské území střely mířily. Následně izraelské stíhačky podnikly nálety, které zasáhly syrskou vojenskou základnu, radarové systémy a dělostřelecká stanoviště. Syrská státní média hlásila exploze v blízkosti metropole Damašku.

Podle izraelské armády „nese Sýrie odpovědnost za všechny aktivity odehrávající se na jejím území“. „Nedovolíme žádné snahy narušit izraelskou suverenitu,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení.

O první trojici raket informoval Izrael v sobotu. Jedna z raket dopadla do oblasti Izraelem okupovaných Golanských výšin, žádné oběti ale nezpůsobila.

Odveta za razii

Z druhé trojice raket přeletěly izraelskou hranici dvě, jedna byla sestřelena a druhá dopadla na otevřené prostranství, sdělila armáda.

Syrské ministerstvo obrany uvedlo, že některé rakety vypálené v odvetě Izraelem syrská armáda zachytila. Izraelské útoky si nevyžádaly žádné oběti a způsobily jen materiální škody, dodalo ministerstvo.

K útoku na Izrael se přihlásila palestinská skupina, která má sídlo v Damašku a je věrná syrskému režimu. Podle ní šlo o odvetu za izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu.

V Izraeli opět protestovaly desítky tisíc lidí proti reformě soudnictví

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám