Hlavní obsah

Turecký důl u Somy měl bezpečnostní incidenty i v minulosti

Ankara

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) před čtrnácti dny v parlamentu zamítla návrh opozice na vyšetřování množících se pracovních incidentů v dole u Somy. V úterý tam vznikl požár a udusilo se přes 200 horníků. V podzemí jsou stále stovky dalších a naděje na jejich záchranu je mizivá. O poměrech v dole ve středu informoval turecký list Hürriyet.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Záchranná akce u dolu Soma

Článek

Lidová republikánská strana (CHP) žádala vyšetření smrtelných nehod v dole u Somy, která leží v západní provincii Manisa 250 kilometrů od Istanbulu. V roce 2013 se prý v dolech v oblasti Somy stalo 5000 incidentů, při nichž bylo zraněno devět lidí.

Důl, v němž se stalo neštěstí v úterý, patří společnosti Soma Holding, Alpa Gürkana. Při jednom z rozhovorů si v roce 2012 pochvaloval, jak se mu podařilo po převzetí od státu snížit náklady těžby z původních 140 dolarů (2800 korun) na tunu na necelých 24 dolarů. Řekl tehdy, že je to díky "operativnějšímu postupu soukromého sektoru". Soma Holding patří k největším tureckým uhelným společnostem. Ročně vytěží 5,5 miliónu tun uhlí a důl u Somy řídí od roku 1984.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vynášejí zraněné horníky z doluVideo: Reuters

Po úterním neštěstí společnost vydala prohlášení, v němž ujišťuje, že poslední inspekce dolu před dvěma měsíci neprokázala nic, co by odporovalo předpisům.

Úterní neštěstí vyvolalo v Turecku vlnu rozhořčení a lidé kritizují zejména špatná bezpečnostní opatření. Obviňují vládu, že k tomu přispěla tím, že dala soukromým firmám volnou ruku. Na středu je svoláno několik protestů, jeden z nich se má konat po poledni v Istanbulu.

"Nehoda v tomto soukromém podniku je pracovní vražda nejvyššího stupně," řekl listu Hürriyet bývalý šéf hornických odborů Çetin Uygur. Podle dalších odborářů bylo v době neštěstí pod zemí mnoho příležitostně najatých horníků. V podniku pracuje přes 6000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám