Hlavní obsah

Maroko po náletu na Jemen postrádá F-16

Rabat

Maroko pohřešuje od nedělního večera jeden z šesti stíhacích bombardérů F-16, které vyslalo do akcí arabské koalice proti šíitským povstalcům v Jemenu. Zatím není známo, za jakých okolností byl stroj ztracen, nic se neví ani o osudu pilota.

Foto: Profimedia.cz

Maroko koupilo z USA stroje F-16 C/D Blok 52+. Na záběru je odpálení rakety Maverick.

Článek

„Jeden ze strojů F-16 marockého královského letectva (FAR) se pohřešuje od nedělních 18.00,” oznámila marocká armáda. Pilot druhé F-16, která patřila k téže letce jako pohřešované letadlo, neví, zda se kolegovi podařilo katapultovat.

Maroko nezmínilo, jaký cíl letadla napadla, ale v neděli stroje arabské koalice dvakrát útočily na rezidenci odstaveného prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten podporuje šíitské vzbouřence, jimž se podařilo ovládnout většinu velkých měst v Jemenu, a současný prezident Masúr Hádí musel utéci do Saúdské Arábie, kterou požádal o intervenci.

Koaliční nálety na šíity začaly 26. března. Vede je Saúdská Arábie, k níž se připojily Maroko, Egypt, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar a Súdán. Maroko vyslalo šest strojů F-16. Jsou dislokovány na základně ve Spojených arabských emirátech.

Maroko je spolu s Egyptem zemí, která nejtěsněji spolupracuje s Radou pro spolupráci v oblasti Perského zálivu. Čtyři státy rady – Saúdská Arábie, Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty – mu poskytly pomoc ve výši pěti miliard dolarů. Maroko koupilo v roce 2011 24 proudových letadel F-16C/D od USA. Toto je jejich první nasazení v boji.

Zmizelá F-16 je druhým strojem, který arabská koalice ztratila. Hned v úvodu kampaně přišla o F-15 Saúdská Arábie. [celá zpráva]

Humanitární příměří

Od úterního večera by mělo v Jemenu platit pětidenní humanitární příměří. Dočasné zastavení bojů minulý týden navrhla Saúdská Arábie. Šíité na to o víkendu přistoupili.

Konflikt, do něhož na straně šíitů zasahuje také Írán, si od konce března vyžádal přes 6000 obětí. Statisíce lidí musely utéci ze svých domovů a v zemi se nedostává potravin, léků ani paliva, takže proud nejde ani v nemocnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám