Hlavní obsah

Letadla koalice vedené USA prý bombardovala pozice syrské armády

Damašek

Vojenská letadla koalice vedené Spojenými státy bojující proti Islámskému státu (IS) bombardovala v sobotu pozice syrské armády blízko města Dajr az-Zaur. Informovala o tom syrská státní televize s odvoláním na prohlášení hlavního velitele syrské armády. Od pondělního večera přitom v zemi platí příměří.

Foto: SANA, Reuters

Syrské vládní síly v dobyté oblasti Aleppa

Článek

Podle zpráv při náletu zahynuli syrští vojáci, kteří se připravovali na útok proti IS. Jejich počet však nebyl uveden. AFP s odvoláním na informace ruské armády uvedla, že na místě zahynulo více než 60 syrských vojáků.

Podle prohlášení armády byl útok "přesvědčivým důkazem", že USA a jeho spojenci podporují džihádistickou skupinu, napsala agentura Reuters.

USA uvedly, že uskutečnily útoky na pět tras u města Dajr az-Zaur, které využívá IS pro své dodávky. Další útoky uskutečnily i jinde v Sýrii. Syrská armáda kontroluje přístav v Dajr az-Zaur a také část města, které je jinak zcela obklopené územím v držení IS.

V pondělí vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy. Stále ho však komplikují incidenty a obviňování z jeho nedodržování a zatím nemohla být dopravena humanitární pomoc obyvatelům Halabu, jak předpokládá rusko-americká smlouva o příměří.

Rusko podporuje režim, zatímco USA část rebelů, které označuje za umírněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám