Hlavní obsah

Kurdsko-arabské síly rozjely společnou ofenzívu proti IS, postupují k Rakce

Irbíl

Společné kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) zahájily v noci na středu operaci, jejímž cílem je vyhnat ozbrojence z hnutí Islámský stát z oblasti severně od města Rakka, uvedla BBC. I když zástupci SDF nezmínili, že by mířili na hlavní město Islámského státu, Rakce se tak přiblíží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabské jednotky chystají ofenzívu proti IS, postupují k Rakce Video: Reuters

 
Článek

V úterý se bojovníci SDF posunuli jižně z Tal Abjadu u turecko-syrských hranic k městu Ajn Issa vzdálenému jen 60 kilometrů severně od Rakky, uvedla exilová skupina SOHR monitorující dění v Sýrii.

Velitelka sil SDF Rodžda Felatová na Twitteru uvedla, že cílem nové ofenzívy je „osvobodit sever (provincie) Rakka“ a ty, kdo žijí pod útlakem Islámského státu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Kampaň má za cíl odvrátit teroristické útoky na Šadáddí, Tal Abjad a Kobani a zajistit bezpečnost našich lidí,“ dodala velitelka.

Islamisté se zakopali

Podle kurdské tiskové agentury Rudaw bojovníci postupují k několika vesnicím. Korespondent BBC Quentin Sommerville uvedl, že bojovníci IS se zakopali a jsou připraveni na útok. Dodal, že vybudovali u Rakky síť tunelů.

Foto: Robert Burns, ČTK/AP

Bojovníci kurdsko-syrské koalice při střeleckém výcviku

Opoziční skupina s názvem „Rakka je zabíjena tiše” potvrdila, že se u jedné vesnice bojuje, a uvedla, že pozice IS byly bombardovány ze vzduchu.

Mluvčí Američany vedené koalice Steve Warren v Bagdádu uvedl, že cílem je vytvořit tlak na Rakku, ale ne ovládnout město.

Letecká podpora USA i Ruska

Odhaduje se, že v oblasti mají SDF na 30 000 bojovníků, které ze vzduchu podporují americká i ruská letadla. Jádrem SDF jsou kurdské milice YPG s asi 25 000 bojovníky. Rakku podle Warrena hájí 3000 až 5000 bojovníků IS.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Oznámení o ofenzívě přišlo po nedávné tajné návštěvě velitele amerických sil v oblasti Jospeha Votela v Sýrii kde se setkal s americkými poradci i s vedením SDF. Po jeho návštěvě se objevily informace o ofenzívě na Rakku, které se nyní potvrdily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám