Hlavní obsah

Izrael je odsouzen k zatracení, uvedl íránský prezident

Šanghaj

Íránský prezident Mamhúd Ahmadínežád v pátek na výstavě Expo v Šanghaji řekl, že poté, co rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Íránu, je Izrael zatracen a americký prezident ho předurčil k opovržení. Rezoluci Rady bezpečnosti, kterou podpořila i Moskva a Peking, označil za bezcenný cár papíru. Navíc pět členů Rady bezpečnosti s právem veta si podle něj monopolizují jaderné technologie, uvedla AFP.

Foto: Aly Song, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na výstavě Expo

Článek

„Pět mocností má právo veta a monopol na jaderné zbraně a oni si chtějí monopolizovat jadernou energii pro sebe,“ řekla íránská hlava státu. Hlavně útočila na Spojené státy. „Vždy jsme říkali, že Rada bezpečnosti je nástroj v rukou Spojených států. Není demokratický, je to nástroj diktatury."

Podle něj je Washington pokrytecký: „Je jasné, že Spojené státy nejsou proti jaderným bombám, protože v regionu mají sionistický režim s jadernými bombami.“ Domnívá se, že cílem je ochránit Izrael: „Zkouší zachránit sionistický režim, ale sionistický režim nepřežije, je zatracen.“

Ahmadínežád jel radši do Číny

Ahmadínežád promluvil, když navštívil íránský pavilón na Expu v den vyhrazený Íránu. Upřednostnil návštěvu Expa před vrcholnou schůzkou Organizace zemí šanghajské spolupráce (SCO) v uzbeckém Taškentu. Írán dva roky o vstup do SCO usiloval, ale bezvýsledně. V pátek navíc SCO schválila dokument upravující režim přijímání nových členů, který fakticky znemožňuje Íránu vstoupit do této asijské regionální organizace, v níž je Rusko, Čína, Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán a Kyrgyzstán. Írán má spolu s Indií, Pákistánem a Mongolskem status pozorovatele.

Nový členský stát podle schváleného dokumentu nesmí být s nikým ve válečném stavu a nesmí být vystaven mezinárodním sankcím, napsala ČTK.

Ahmadínežád přijel do Číny v době, kdy jsou vztahy mezi Teheránem a Pekingem napjaté, protože Írán pobouřilo, že Čína schválila rezoluci RB zostřující protiíránské sankce.

V Šanghaji Čínu, která je hlavním obchodním partnerem Íránu, nekritizoval. „Hlavní problém představuje americká vláda, s dalšími nemáme problém,“ řekl íránský prezident s tím, že USA se snaží spolknout Blízký východ. „Myslím, že prezident Barack Obama udělal velkou chybu. Vím, že rezoluce nebude mít žádný efekt. Brzy pochopí, že neudělal správné rozhodnutí a zablokoval cestu k přátelským vztahům s íránským lidem,“ řekl Ahmadínežád.

Reklama

Související články

Írán má materiál na dvě jaderné bomby

Írán má k dispozici dostatek štěpného materiálu na výrobu dvou jaderných bomb. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), z níž...

Výběr článků

Načítám