Hlavní obsah

Kazatele Islámského státu upálili za to, že se zmínil o smrti vůdce chalífátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Islámský stát upálil svého předního kazatele z iráckého Tal Afaru abú Kutajbu. Alespoň to tvrdí irácká televize Alsumaria News, podle níž se duchovnímu stala osudnou emotivní řeč, kterou pronesl při pátečních modlitbách, přičemž zmínil i to, že by vůdce IS abú Bakr Bagdádí mohl být po smrti. Islámský stát přitom zakázal o Bagdádím mluvit.

Foto: Reuters TV, Reuters

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Článek

Abú Kutajba byl podle zdroje hned po kázání zatčen a obviněn z podněcování vzpoury. Kazatel podle zprávy během svého vystoupení plakal a prohlásil „pár slov naznačujících Bagdádího smrt“.

Islámský stát už dříve zakázal veřejně mluvit o svém vůdci pod trestem 50 ran bičem. Toto opatření mělo podle zprávy bránit možným konfliktům ve vedení organizace.

Bagdádí, který se měl narodit v roce 1971 v irácké Samaře a k povstalcům se přidat po americké invazi do Iráku v roce 2003, se naposledy objevil na videu pořízeném při vyhlášení samozvaného chalífátu v mešitě v Mosulu v červnu 2014. Islámský stát však nedávno mešitu an-Núrí sám před postupující armádou vyhodil do povětří a v Mosulu už drží jen pár posledních míst. [celá zpráva]

Spekulovalo se o tom, že se Bagdádí, o němž se v průběhu tří let také opakovaně tvrdilo, že zahynul, přesunul do pouště za město. Před dvěma týdny pak Rusko oznámilo, že Bagdádí byl „s vysokou pravděpodobností“ zabit při jeho náletu.

Reklama

Výběr článků

Načítám