Hlavní obsah

Irácké síly dobyly trosky mosulské mešity an-Núrí, kde byl vyhlášen Islámský stát

Mosul
Aktualizováno

Irácké protiteroristické síly ve čtvrtek dobyly trosky zničené mešity an-Núrí, kde byl před třemi lety vyhlášen Islámský stát (IS). Oznámila to agentura AFP. Irácké ministerstvo obrany pak nadneseně uvedlo pro Sky News, že je od IS osvobozen celý Mosul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké síly bojují v Mosulu s poslední hrstkou bojovníků ISVideo: Reuters

 
Článek

„IS už nezůstala ani jedna čtvrť ve městě. Bojovníci nemají jinou možnost než kapitulovat. Přítomnost IS v Iráku navždy skončila, nemají žádnou možnost odejít,“ uvedlo ministerstvo obrany.

„Pseudostát se zhroutil, byla osvobozena mešita an-Núrí,“ hlásila televize.

„Během noci na čtvrtek postoupily irácké síly k troskám zničené mešity an-Núrí,“ uvedl už ráno velitel speciálních sil Sami Aridi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky mešity an-Núrí v MosuluVideo: Reuters

Do trosek mešity vojáci nechtějí vstoupit, protože je radikálové zřejmě podminovali, ale zabezpečí oblast.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Příslušník iráckých speciálních sil prolézá trosky v Mosulu

Mešita, kde abú Bakr Baghdádí před třemi lety vyhlásil samozvaný chalífát, byla v červnu zničena. Podle iráckých sil ji radikálové i s minaretem odpálili, což naznačuje také to, že minaret se roztrhl na několika místech, jak to zachytilo video. Islámský stát ale tvrdí, že komplex byl zničen při americkém náletu. [celá zpráva]

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Letecký záběr na zničenou oblast u mešity v Mosulu

Podle listu Independent drží bojovníci Islámského státu mezi frontou a břehem řeky asi jen šest set metrů úzký pruh země. „Během pár dní naše síly dosáhnou (ulice) Korniš a dovedou bitvu do konce,“ prohlásil velitel protiteroristických sil Abdal Wahab Saadi agentuře Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zveřejnil záběry z místa, kde stávala zničená mešita an-NúríVideo: Reuters

Podle odhadů irácké armády oblast brání asi 300 radikálů. Postup ale komplikují civilisté, kteří v oblasti žijí. Je jich tam asi 50 tisíc a ve 45stupňovém vedru se jim nedostává vody ani potravin. Lidé žijí pod deštěm kulek a náletů. Vzduch plní puch rozkládajících se mrtvol, které nemá kdo pohřbít.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Iráčtí policisté procházejí troskami ve Starém městě v Mosulu

Z výpovědí některých prchajících civilistů a lékařů, kteří ošetřují zraněné, vyplývá, že se snipeři Islámského státu zaměřují na děti. „Někdy je pouze zraní, a když jim přijdou na pomoc dospělí, ti jsou zasaženi do hlavy,“ řekl listu Sydney Morning Herald Markus Huettl, šéf australské zdravotní služby Aspen Medical v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám