Hlavní obsah

Kaddáfího příbuzní uprchli do Ománu

Maskat

Omán poskytl azyl několika členům rodiny bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Oznámil to v pondělí ománský vládní zdroj, který citovala agentura Reuters. Podle něj jsou ve skupině i dvě osoby hledané Interpolem. Libye oznámila, že na žádost o vydání těchto lidí je zatím brzo.

Článek

Většina rodiny po Kaddáfího smrti v roce 2011 odjela z Libye a někteří zamířili do Alžírska. Byla tam jeho žena Safíja, dva synové a dcera Ajša. Alžírsko minulý týden oznámilo, že Kaddáfího klan už delší dobu na jeho území není, ale neuvedlo, kam zamířil.

Libyjský ministr zahraničí Muhammad Abdal Azíz potvrdil, že Kaddáfího rodina se přesunula do Ománu. "Omán je svrchovaný stát a jako ostatní země má právo přijmout osoby, které hledají azyl, a členy politické opozice. Od těch, kteří přijmou členy Kaddáfího rodiny nebo jeho stoupence, žádáme pouze to, aby jim nedovolili stát se negativním faktorem revoluce," řekl. K dotazu, zda bude Tripolis žádat o vydání, uvedl, že na to je zatím brzy.

Z Kaddáfího příbuzných se Libyjcům podařilo dopadnout jenom syna Sajfa. Soud s ním začal v lednu, ale jde v něm jen o prohřešek, kterého se Kaddáfího syn údajně dopustil v době vazby. Z válečných zločinů ho viní Mezinárodní trestní soud, jemuž ale Libye Sajfa nevydala.

Mezinárodní zatykač byl vydán i na Sajfova bratra Hannibala a sestru Ajšu.

Reklama

Výběr článků

Načítám