Hlavní obsah

Jordánské letectvo udeřilo na Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset civilistů včetně dvou dětí zemřelo při útoku jordánského letectva na město Arman v provincii Suvajda na jihu Sýrie. Podle aktivistů z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Jordánsko v Sýrii často cílí na pašeráky drog. Syrský web Suwayda24 to zpochybnil.

Foto: Suwayda 24, Reuters

Trosky jednoho z domů v jižní Sýrii, který bombardovalo jordánské letectvo (18. ledna 2024)

Článek

Podle SOHR jordánská letadla zasáhla dva domy. V jednom zahynul manželský pár se dvěma malými dcerami, v druhém muž a dvě ženy.

„Hovoří se o tom, že cílem byli dva muži, kteří při náletu zemřeli i s rodinami a že šlo o pašeráky drog,“ uvedl podle Reuters Raján Marúf, editor místního zpravodajského webu Suwayda 24. Nikdo ale podle něj „nedodal důkazy, že opravdu šlo o pašeráky drog a útočilo Jordánsko“.

Podle SORH Jordánsko i jeho západní spojenci obviňují z nárůstu pašování drog v regionu libanonský šíitský Hizballáh podporovaný Íránem a další proíránské skupiny, které ovládají velkou část jižní Sýrie. To Damašek, Teherán i vedení Hizballáhu odmítají.

Droga džihádistů mění Sýrii v narkostát

Blízký a Střední východ

Americký Úřad pro potírání drog (DEA) před časem uvedl, že Sýrie zdevastovaná občanskou válkou je pro obchod s drogami v regionu klíčová, přičemž z Jordánska se stala hlavní tranzitní trasa pro syrský amfetamin známý jako captagon do bohatých zemí Perského zálivu. Drogy se často pašují se zbraněmi a výbušninami.

Pilulky captagonu byly nalezeny v kapsách zabitých teroristů z Hamásu, kteří 7. října zaútočili na Izrael a masakrovali tam civilisty.

Teroristé z Hamásu vraždili zdrogovaní

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám