Hlavní obsah

Jemenský prezident uprchl do Rijádu, spojenci jsou připraveni vyslat vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád
Aktualizováno

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí je v Rijádu, potvrdila podle BBC Saúdská Arábie. Hlava země musela před časem uprchnout před šíitskými povstalci z hlavního města Saná do Adenu na jihu Jemenu. O saúdském exilu úřady informovaly den poté, co Saúdská Arábie se spojenci zahájila útoky na jemenské vzbouřence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saúdské stíhačky bombardovaly letiště v SanáVideo: Reuters

 
Článek

Hádí ze svého adenského sídla uprchl poté, co povstalci obsadili základnu Al-Anad zhruba 60 kilometrů od města. Šéf jeho ochranky sice v rozhovoru pro agenturu Reuters tvrdil, že Hádí zůstal v Adenu, ale podle přiznání Saúdů vyrazil ve čtvrtek do Rijádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Saúdská Arábie uvedla, že se Hádí jakožto legitimní prezident Jemenu o víkendu zúčastní summitu Ligy arabských států v Egyptě.

Nálety spojeneckých letadel v čele se saúdskými pokračovaly i v noci na pátek. Cílem byly pozice povstalců v Saná a okolo adenského letiště. Zprávy hovoří o neupřesněném počtu civilních obětí.

Foto: Saudi Press Agency/Handout, Reuters

Jemenského prezidenta Hadího při příletu v Rijádu vítal saúdskoarabský ministr obrany princ Muhammad bin Salmán.

Saúdský velvyslanec v USA Adíl Džubajr však tvrdí, že první vlna vzdušných úderů se zdařila a nevyžádala si žádné vedlejší škody. Podle něj jde „teprve o začátek akce“, která potrvá, dokud se vzbouřenci z kmene Húsíů „neumoudří“.

Armády jsou připraveny

Saúdové uvedli, že nasadili sto bojových letadel, jejich spojenci mají poskytnout desítky dalších.

Podle televize Al-Arabíja jsou součástí spojenecké koalice Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Jordánsko, Maroko, Egypt, Súdán a Pákistán. Egypt, Jordánsko, Súdán a Pákistán jsou prý připraveny vyslat pozemní síly. Spojené státy operaci podporují logisticky a zpravodajsky.

Rijád podle některých zpráv také počítá s vysláním vojáků na ochranu jemenské vlády v Adenu.

Proti intervenci se ohradil Írán, který podle Hádího vzbouřence podporuje. Teherán stejně jako Húsíové varoval, že zásah by mohl vést k ještě větší krizi a válce v širší oblasti. Podle Turecka však chce Írán v regionu dominovat. „Není to tolerovatelné,“ prohlásil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, který spojeneckou akci podpořil.

Reklama

Související články

Moc v Jemenu převzali šíitští povstalci

Šíitští povstalci, kteří v posledních měsících obsadili jemenskou metropoli, oznámili, že přebírají moc v zemi, a rozpustili parlament. Informovaly o tom...

Výběr článků

Načítám