Hlavní obsah

Jemen uzavřel příměří s povstalci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenská vláda uzavřela příměří s šíitskými povstalci na severu země. Klid zbraní platný od půlnoci na pátek následuje po dnech horečnatého vyjednávání, uvedl server BBC.

Foto: Yemen Army, Reuters

Jemenští vojáci na severozápadě země

Článek

„Rozhodli jsme se zastavit vojenské operace na severozápadě. Až bude příměří upevněno, budeme pokračovat s otevíráním cest a odstraňováním kontrolních stanovišť a zábran,“ citovala z prezidentského výnosu státní televize. V reakci na něj potvrdil klid zbraní i vůdce povstalců.

Rebelové údajně přijali několik podmínek, mezi nimi také tu, že nebudou útočit v Saúdské Arábii.

Konflikt trval od roku 2004. Během bojů přišlo v oblasti o domov na čtvrt miliónu lidí. Poslední velkou ofenzivu zahájila vládní vojska loni v srpnu, přičemž na pozice povstalců útočila i letadla sousední Saúdské Arábie.

Vláda v Saná nicméně stále čelí dvěma dalším konfliktům, a to se separatisty na jihu a militanty napojenými na al-Káidu.

Reklama

Související články

Američané cvičí jemenskou armádu

Američtí vojáci byli vysláni do Jemenu, aby cvičili tamní armádu. Washington se obává, že se tento nestabilní arabský stát stává strategickou základnou...

V Jemenu zabili vůdce Al-Káidy

Předpokládaný vůdce jemenské odnože teroristické sítě Al-Káida Abadalláh Mahdarhad byl v noci na středu zabit na východě země v přestřelce s vojáky. Informoval...

Speciální jednotky USA bojují v Jemenu

Americké armádní týmy a zpravodajští agenti se v Jemenu výrazně podílejí na tajných operacích, které si v posledních týdnech vyžádaly desítky životů, mezi nimi...

Výběr článků

Načítám