Hlavní obsah

Je to provokace, odsoudily USA ostře další izraelskou výstavbu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Washington

Ostré reakce nejen evropských vlád, ale také spojeneckých Spojených států, se dostalo plánům další výstavby židovských osad na okupovaných palestinských územích. Izraelská vládní komise tento týden schválila výstavbu tisíců nových bytových jednotek ve východním Jeruzalémě, který si nárokují Palestinci za hlavní město svého budoucího státu. Mluvčí ministerstva zahraničí USA kroky Izraelců nazvala provokací.

Foto: Bez Ratner, Reuters

Výstavba na Západním břehu Jordánu

Článek

„Jsme hluboce zklamáni z toho, že Izrael trvá na pokračování schématu provokativní akce. Tato opakovaná ohlášení a plány nové výstavby jsou v rozporu s mírovým cílem. Izraelští představitelé neustále říkají, že podporují cestu k dvoustátnímu řešení, ale tyto kroky tento cíl stále víc ohrožují,“ prohlásila za americkou vládu mluvčí ministryně zahraničí Victoria Nulandová.

Komentátoři se shodují v tom, že je to dosud nejtvrdší odsouzení izraelské výstavby.

Své znepokojení vyjádřili také čtyři evropští členové Rady bezpečnosti OSN - Francie, Německo, Velká Británie a Portugalsko. Ve společném prohlášení země uvedly, že Izrael „vysílá negativní signál a podlamuje víru v jeho ochotu jednat“.

Izrael povolil další výstavbu na okupovaných územích po nedávném přijetí palestinského státu za přidruženého člena OSN. Jeruzalém s tímto jednostranným krokem Palestinců nesouhlasí. Výstavba nových domů je reakcí na něj.

Izraelská plánovací komise nejprve v pondělí oznámila, že dala zelenou výstavbě 1 500 bytových jednotek ve čtvrti Ramat Šlomo ve východním Jeruzalémě. Projekt už byl jednou odložen, protože vyvolal odpor Washingtonu a diplomatickou roztržku mezi USA a Izraelem.

Je to jen byrokracie, tvrdí velvyslanec

Tentokrát ale Izraelci po kritice z USA neustoupili, a když se do vlády premiéra Benjamina Netanjahua americká vláda ostře obula prostřednictvím mluvčí Nulandové, naopak ohlásili schválení dalších plánů. Izraelská komise ve středu uvedla, že se postaví ještě 2 600 bytů v místě Givat Hamatos ve východním Jeruzalémě. Je to poprvé za 15 let, kdy Izrael rozhodl o stavění v této části nárokovaného hlavního města Palestinců.

Kromě toho má vzniknout 1 048 nových bytů v různých místech na Západním břehu Jordánu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Podle izraelského velvyslance v OSN Rona Prosora nejsou osady na okupovaných územích velkou překážkou pro mírové vypořádání. Prohlásil, že nová oznámení o výstavbě jsou jen součástí byrokratického procesu, napsal server BBC.

Izrael se zmocnil východního Jeruzaléma během války v roce 1967. Připojení k jejich metropoli nebylo nikdy mezinárodně uznáno. Palestinci usilují o vlastní stát na Západním břehu a v pásmu Gazy, východní Jeruzalém má být jeho hlavním městem.

Reklama

Související články

OSN uznala nezávislý stát Palestina

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek uznalo suverénní stát Palestina. Většina členských zemí formálně odsouhlasila změnu statutu palestinských území z přidružené...

Výběr článků

Načítám