Hlavní obsah

Izraelští vojáci měli chtít za zboží pro pásmo Gazy úplatky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelští pohraničníci požadovali za vpuštění zboží do palestinského pásma Gazy od výrobců a dodavatelů úplatky. Vyplývá to z depeší amerických diplomatů v Tel Avivu a Jeruzalémě do Washingtonu. Depeše zveřejnil norský deník Aftenposten, který je získal od serveru WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Kamión se zboží pro pásmo Gazy překračuje hraniční přechod Karni.

Článek

Depeše z června 2006 jmenují firmy Coca Cola, Procter & Gamble, Caterpillar, Philip Morris, Westinghouse, Hewlett-Packard, Motorola a Dell mezi těmi, které se na hraničním přechodu Karni s korupčním jednáním setkaly. Není jasné, zda společnosti Izraelcům něco platily a zda praxe dodneška pokračuje. Pouze o firmě Caterpillar se diplomaté zmínili, že odmítla uplácet.

„Korupce se týká správy přechodu Karni a zahrnuje logistické firmy fungující jako prostředník pro vojenské a civilní představitele,“ uvádí depeše. Dokument cituje místního distributora pro Coca-Colu, který uvedl, že za kamión zboží do Gazy měl zaplatit přes 3000 dolarů (dnes téměř 57 000 korun).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Údajná korupce byla zaznamenána rok předtím, než hnutí Hamás ovládlo Gazu a Izrael kvůli tomu na enklávu uvalil ekonomickou blokádu. I v té době ale v důsledku střetů Palestinců s Izraelci docházelo k uzavírkám hraničních přechodů. Zástupce Coca-Coly diplomatům řekl, že se po časově neomezeném uzavření hranice dají očekávat vyšší poplatky.

Americké úřady ani jmenované firmy zprávu norského deníku nekomentovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám